Elke te Lindert. Foto: Will van den Brand
Elke te Lindert. Foto: Will van den Brand

Andacht op Stille Zaterdag met Stabat Mater van Pergolesi

Cultuur

DOETINCHEM - Het is een mooie traditie: het Stabat Mater van Pergolesi in de Catharinakerk. ‘Stabat mater dolorosa’ zijn de beginwoorden van een gedicht op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het betekent: ‘de moeder stond bedroefd’. Van het Stabat Mater zijn door de eeuwen heen veel toonzettingen verschenen, waarvan de versie van Pergolesi waarschijnlijk de bekendste is. De intieme bezetting van alleen twee zangstemmen, vier strijkers en kistorgel past uitstekend bij de ingetogen sfeer van de tijd tussen Goede Vrijdag en Paasmorgen.

Door Bert Vinkenborg

Medewerking verlenen Elske te Lindert - sopraan, Janneke Vis - alt, Marte Straatsma en Anke Foede - viool, Bas Egberts - altviool, Marije Toenink - cello, Wilbert Berendsen - orgel, Lineke Flokstra - liturg. 

Elske te Lindert heeft een indrukwekkende lijst van gevolgde conservatoriumopleidingen zoals orgel- en kerkmuziek, zang en koordirectie. Zij is in alle drie hoedanigheden op verschillende plaatsen werkzaam onder meer als cantor-organist van de Catharinakerk.

Wat spreekt haar aan in het Stabat Mater van Pergolesi? “Stabat Mater is de tekst over de moeder van Jezus die bij het kruis staat. Daar zijn enorm veel toonzettingen van en heel veel componisten hebben Stabat Mater geschreven, maar deze van Pergolesi is misschien wel de bekendste. Ik vind het een enorm mooi stuk omdat het heel dicht bij de emotie van de moeder komt en tegelijkertijd dicht bij de emotie van de mensen die daarnaar staan te kijken.”

Deze uitvoering in de Catharinakerk heeft een traditie van inmiddels zeven jaar en is destijds op initiatief van Elske te Lindert gestart. Volgens te Lindert hoeft de toehoorder niet per se een liefhebber van klassieke muziek te zijn om deze uitvoering van Stabat Mater te kunnen waarderen. “Dit is beknopt en een stuk dat binnen driekwartier klaar is. De ervaring leert dat er mensen op af komen die niet zoveel met klassieke muziek of de kerk hebben.” 

Iedereen is welkom bij deze prachtige Andacht op zaterdag 30 maart, aanvang 16.30 uur. De toegang is zoals altijd gratis. Met een vrije gift bij de uitgang kan men dit initiatief steunen om deze traditie te blijven ontwikkelen en voort te zetten. 

Deze Andacht is een initiatief van Catharina Spiritueel en Stichting Cantate.


pgdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant