Maikel de Kreek bij de kerk aan de Bilderdijkstraat. Foto: Roel Kleinpenning

Maikel de Kreek bij de kerk aan de Bilderdijkstraat. Foto: Roel Kleinpenning

Predikant en diehard Feyenoordfan verlaat Doetinchem

Religie

DOETINCHEM – Ruim dertien jaar is predikant Maikel de Kreek (48) actief geweest in de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Doetinchem. Zondag 24 september neemt hij afscheid van de gemeenteleden en zet zijn werk voort in de NGK in Apeldoorn. “Wat de gemeente gaat missen? Een diehard Feyenoordfan, een bingospelleider en een onzeker type”, zegt De Kreek met enige zelfkennis.

Door Walter Hobelman

De Kreek weet het van zichzelf. “Ik ben erg enthousiast en kan dat niet altijd onder (kerk)stoelen of (kerk)banken steken. Ik stuiter graag over het podium. Noem mij maar een ADHD’er, dat staat immers toch voor ‘Altijd De Here Dienend’? “, zegt hij lachend.

Waar veel voorgangers van jongs af aan lid zijn van een kerkgenootschap was dat bij Maikel niet het geval. “Ik was elf toen mijn ouders bij de NGK in Heemstede terecht zijn gekomen. Mijn broer en ik vonden het geweldig en bijzonder. We snapten in het begin helemaal niets van het taalgebruik en de gebruiken binnen de kerk. Maar dat veranderde al redelijk snel.” De Kreek weet nog goed wanneer hij besloot om zelf dominee te worden. “Ik ben op mijn twaalfde gedoopt en drie jaar later kreeg ik de bevestiging om predikant te worden. Ik heb Gods stem mogen horen en voelde mij geroepen om Hem te dienen. Klinkt misschien heel zweverig, maar het is gewoon de realiteit.”

Geen studiebol
Voor De Kreek was het een behoorlijke uitdaging om ook daadwerkelijk dominee te worden. “Ik was geen studiebol en moest me vanaf de MAVO opwerken tot VWO om daarna nog eens een jaar klassieke talen te studeren. Er is vaak tegen mij gezegd door leraren en mentoren ‘zet die droom nou uit je hoofd, ga iets anders doen’ maar ik ben vasthoudend gebleven en ben uiteindelijk tóch als eerste student van mijn leerjaar op de universiteit geslaagd”, klinkt het trots.

Wat De Kreek vooral ‘triggerde’ in het ‘kerk-zijn’ was het feit dat zijn ouders, broer en hij ergens bij hoorden. “We werden gezien, ik denk dat het dat vooral is geweest. Mijn ouders hadden het als eigenaren van een buurtsupertje in een volksbuurt in Zaandam en later de groentewinkel in Heemstede bepaald niet breed en moesten knokken voor hun centen en dat was niet eenvoudig. Maar binnen de kerk hoorden we er gewoon bij en dat heeft mij altijd gemotiveerd. Die passie voor de underdog zat altijd in me en is mijn belangrijkste drijfveer voor het werk dat ik nu doe.”

Het is dan ook logisch dat De Kreek zo blij is met de locatie van de NGK in Doetinchem, de Heilige Geest Kerk aan de Bilderdijkstraat, aan de rand van een volksbuurt. “Geweldig toch?”, vindt De Kreek. “Waar kan je nou beter als kerk van betekenis zijn dan hier? Wij willen er zijn voor iedereen. Rijk, arm, jong of oud, homo, transgender of hetero, getrouwd, gescheiden of samenwonend, dakloos of grootgrondbezitter, iedereen mag hier binnen komen en iedereen hoort erbij.”

De NGK in Doetinchem heeft in de tijd dat De Kreek ‘op de kansel stond’ een behoorlijke groei doorgemaakt. “Dat is niet mijn verdienste, dat is een zegen van God en te danken aan de saamhorigheid, passie en visie van alle gemeenteleden.” De kerk wil als ‘herberg’ een rol vervullen in de buurt en de rest van Doetinchem en omgeving. “Door de weeks staan de deuren open en met regelmaat is er een ‘Hallo Buren’ ontmoeting waar steeds meer mensen uit de directe omgeving naar toe komen voor een maaltijd, een bakkie koffie en gezelligheid. En ja, natuurlijk hebben we op zondag een kerkdienst en ook die is voor iedereen.”

Anders dan verwacht
Wie de zondagse dienst bezoekt kan verrast worden door wat er dan gebeurt. “Natuurlijk hebben we onze ‘kerkse’ dingetjes, daar is ook helemaal niets mis mee. Maar ik houd er wel van om zo af en toe even buiten de gebaande paadjes te treden en mijn verhaal te verduidelijken met hele praktische en heldere voorbeelden.” Het moment waarop De Kreek een colafles liet ‘ontploffen’ staat veel gemeenteleden nog goed in het geheugen gegrift. “Het is mijn taak om een heldere en begrijpelijke boodschap te brengen en ik maak daarbij dankbaar gebruik van dagelijkse dingen en gebeurtenissen die voor de bezoekers herkenbaar zijn. Dus ja… als het zo uitkomt en ik preek over Jezus als de visser van mensen, dan deel ik fishermans friends uit. Dat is weer eens wat anders dan een pepermuntje.”

De muziek is eigentijds, de diensten zijn via livestream te volgen, de kinderen krijgen elke zondag de aandacht en gemeenteleden moeten niet verbaasd zijn als de predikant zo af en toe de zaal inloopt om vragen te stellen. “Ik vind dat elke dominee ook cabaretier is en elke cabaretier is een dominee. We hebben allemaal een boodschap die we willen delen en dat lukt het best als je dicht bij de mensen blijft. Mijn zondagse pak is onderdeel van de rol die ik op zondag vervul. Doordeweeks ben ik anders. Ik hou van puur zijn.” Toch zegt De Kreek van zichzelf dat hij onzeker is. “Ja, je mag het faalangst noemen. Na afloop van de dienst vraag ik altijd wel aan iemand hoe hij/zij de dienst heeft beleefd en hoe mijn woorden overkwamen. Dat zal ik nooit kwijtraken. De enigen die ik het nooit hoef te vragen zijn mijn vrouw en mijn twee kinderen, die geven vanzelf wel feedback.”

Geen standaard dominee
Maikel de Kreek is niet te typeren als een standaard dominee. “Ik ben een aparte binnen het volk van predikanten”, zegt hij lachend. “En dat blijf ik ook.” Samen met de jeugd van de kerk naar de Vijverberg voor wedstrijden van De Graafschap, een biertje drinken tijdens het stadsfeest, bingo avonden organiseren in de kerk, kind zijn met de kinderen en spontaan zeggen wat hem te binnenschiet (”Ik wijk nog wel eens af van de preek die ik heb voorbereid”), het is De Kreek ten voeten uit. “En dan ben ik ook nog hartstochtelijk Feyenoord fan (sinds 1988 ben ik officieel lid van de supportersclub), Tour de France liefhebber en voetbalgek in het algemeen”, biecht de predikant op.

Lees verder onder de foto:


‘Ik ben een aparte binnen het volk predikanten’. Foto: Roel Kleinpenning 

 Al terugkijkend concludeert De Kreek: “Het was een geweldige tijd en ik voel me hier enorm op mijn plek. Er is niets dat ik, als dat zou kunnen, anders zou doen dan dat ik heb gedaan. Ik zou er wel meer van willen genieten. Dat wil ik de lezers ook meegeven. Geniet van het moment, doe alleen de dingen die je leuk vindt want de tijd gaat razendsnel. En neem af en toe eens even de tijd om na te denken over de vraag ‘Waar gaat het nou écht om in het leven?’ En als je wil, kom dan eens een keertje deze kerk binnenlopen om te horen welke antwoorden je hier kan horen.”

Vrijdag 22 september is er een afscheidsreceptie vanaf 19.30 uur en op zondag 24 september om 10.00 uur begint de dienst waarin Maikel De Kreek afscheid neemt. Wie hem de hand wil schudden en gedag wil zeggen is van harte welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant