Vlnr Vrijwilliger André van de Burgt, Maureen van de Berg en Guido Boor in het Stadsmuseum. Foto: Roel Kleinpenning

Vlnr Vrijwilliger André van de Burgt, Maureen van de Berg en Guido Boor in het Stadsmuseum. Foto: Roel Kleinpenning

Doetinchem heet nieuwe inwoners welkom

Vier keer per jaar krijgen nieuwe stadsgenoten de uitnodiging om kennis te maken

Doetinchem –  Een zestigtal nieuwe inwoners waren naar het oude postkantoor aan de Burg.van Nispenstraat gekomen om daar ‘buurt te maken’ en ter plekke te zien wat Doetinchem te bieden heeft. De VVV, het Stadsmuseum, Amphion Cultuurbedrijf, de Bibliotheek West-Achterhoek, Buurtplein en LKKR waren aanwezig om de nieuwe inwoners vanaf 15.00 uur welkom te heten en van informatie te voorzien. 

Door Bert Vinkenborg

Voordat men het VVV Inspiratiepunt en het museum kon verkennen werden de nieuwkomers toegesproken in het restaurant van Het Borghuis door Dick de Waard van het Stadsmuseum en door burgemeester Mark Boumans. De burgemeester schetste de geschiedenis van Doetinchem en de ambitie om in 2036 bij het 800-jarig bestaan als stad de mijlpaal van 70 duizend inwoners gepasseerd te zijn. Voorlopig hoopt hij dat voor het eind van 2024 de 60 duizendste inwoner in de gemeente ingeschreven kan worden. In het afgelopen jaar groeide Doetinchem al met zo’n duizend nieuwe inwoners dus de opgaande lijn is er nog. De gemeente was al de grootste van de Achterhoek qua inwoneraantal en mag zich met recht centrumgemeente blijven noemen. 

Wat beweegt mensen om zich in Doetinchem te vestigen? We maakten een rondje langs nieuwe Doetinchemmers van verschillende leeftijd om het hun te vragen. Een jong stel woont sinds een klein jaar in Dichteren en is daar heel gelukkig. Hij is afkomstig uit Huizen (NH) en zij uit de Betuwe. Aan één kant waren de huizenprijzen een stimulans om naar Doetinchem te komen, maar de mooie omgeving speelde ook mee. “De mensen hier zijn heel vriendelijk en dat is lang niet overal zo. Alles wat je nodig hebt is hier te vinden.” 

Eén van de andere bezoekers is een jonge vrouw van 24 jaar die met haar ouders is meeverhuisd. Ze woont hier pas anderhalve maand en kan dus met recht een nieuwe inwoner genoemd worden. Ze komt uit Schiedam en het valt haar hier erg mee. “In Schiedam woonden we in het centrum. Hier wonen we naast het bos bij de Kruisberg.”
Een ouder echtpaar van midden zeventig komt uit Zelhem en woont sinds september in de gemeente dicht bij het centrum. Waarom zijn ze verhuisd? “Mijn echtgenote is moeilijk ter been en we zochten daarom een appartement waar alles gelijkvloers is en waar we comfortabel kunnen wonen. We gingen op huizenjacht en gaven ons daarvoor twee jaar. We verwachten dat het een moeilijke klus zou worden. Na drie maanden hadden we al een appartement gevonden aan de Veentjes waar vroeger een supermarkt stond.”
In het kort komt het erop neer dat de meeste nieuwe Doetinchemmers aangetrokken werden door de beschikbaarheid en de prijzen van woningen en door de mooie omgeving. Dat ze verrast werden door de vriendelijkheid van de inwoners was een bonus.
Een half uurtje na de opening kwam de initiatiefnemer van deze happening, raadslid Süleyman Dinç binnen. Het zichtbare succes van zijn initiatiefvoorstel zorgde bij hem voor een brede glimlach.

Doetinchem gaat nieuwe inwoners vanaf nu vier keer per jaar uitnodigen om kennis met hen te maken.