In 2019 won Derk ter Horst uit Bredevoort de 36e Tour de Mariënvelde. Hij krijgt hier uit handen van Henny Heutinck (links) de trofee overhandigd.
In 2019 won Derk ter Horst uit Bredevoort de 36e Tour de Mariënvelde. Hij krijgt hier uit handen van Henny Heutinck (links) de trofee overhandigd. (Foto: )

Historische aflevering Tour de Mariënvelde

Mariënvelde – De Tour de Mariënvelde, het traditionele kennisspel rond de Ronde van Frankrijk, gaat een historische editie tegemoet. Niet alleen vanwege de start in augustus of het ongewisse verloop in verband met Covid-19. Café Heutinck zal namelijk voor de laatste maal dienen als het episch centrum van de organisatie. “Een eind aan een prachtig tijdperk. Maar ook in 2021 zal er een Tour de Mariënvelde zijn”, verklaart Henri Weikamp.

Kroegbaas Henny Heutinck, die samen met Weikamp, George Wieggers en Peter Valen al sinds 1984 de Tourdirectie vormt, bereikt komende maand de leeftijd van 75 jaar. Een mooi moment om een punt te zetten achter het ondernemerschap. “Het is natuurlijk erg jammer, dat het café sluit. Het was de kraamkamer van de Tour de Mariënvelde. En met name toen ons spel “opgroeide”, zonder computers, waren het prachtige tijden. Heutinck was in de zomers het centrum voor de wielerfanaten. Maar we hebben natuurlijk alle begrip voor Henny’s besluit”, licht Weikamp toe.

De laatste Tour de Mariënvelde vanuit café Heutinck zal niet alleen beheerst worden door het Tourvirus. Ook Covid-19 kan een rol gaan spelen. “Voor deelnemers met nostalgische gevoelens de mededeling, dat het café (met uitzondering van de woensdagen) gewoon nog een laatste maal tijdens de Tour te bezoeken is. Maar de Tour de France en dus ook de Tour de Mariënvelde kan er flink door worden beïnvloed. Stel, er test een renner van een ploeg positief en de ploeg wordt uit de Tour genomen. Dan kun je als deelnemer opeens een heleboel minuspunten oplopen”, laat Peter Valen weten.

“En in theorie kan de hele Tour worden gestaakt. We hebben besloten, dat als dat na de 15 etappe zal gebeuren, we wel een eindstand hebben in de Tour de Mariënvelde. Wordt de Tour daarvoor gestopt, dan krijgen alle deelnemers een voucher voor het spel in 2021”, vult George Wieggers aan.

Valen ziet echter ook nog lichtpuntjes door de aanwezigheid van Covid-19. “Het verloop in Frankrijk is erg onvoorspelbaar. Vermoedelijk zal het wel een strijd worden tussen Bernal en Roglic, maar de deelnemers aan ons spel moeten 22 renners in hun teams opnemen. Tja, zeg het dan maar. De fanaten bereiden zich vaak goed voor. Door de wedstrijden het hele jaar te volgen. Maar ook dat was dit jaar niet mogelijk. Het maakt de Tour de Mariënvelde leuker, gekker en spannender dan ooit, denk ik”.

Deelname
De inschrijving voor de 37e Tour de Mariënvelde, waarbij de deelnemers 22 renners opgeven, die in de Tour de France van start gaan, kan plaatsvinden vanaf vrijdag 28 augustus tot zondagochtend 30 augustus 2020 12.00 uur (de eerste etappe telt niet mee in het spel, red.). Bij voorkeur via internet, waarop dagelijks ook de standen bijgewerkt worden. De webpagina, die hiervoor bezocht dient te worden is www.tourdemarienvelde.nl

Maar deelnemers kunnen zich ook op de traditionele manier aanmelden. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de winkels van Schuurman Schoenen in de Achterhoek en Twente, Sportpoint Navis in Aalten, tankstation Texaco Lichtenvoorde, sportzaak Han ter Woerds in Lichtenvoorde, rijwielzaak Goossens in Groenlo en Borculo, Paul Knippenborg Fietsen en het Sourcy Center in Zieuwent, de Heer snacks en ijs in Varsseveld, café De Tapperij in Ruurlo, cafetaria De Smulhoek in Zelhem en bij de Rabobankvestiging in Winterswijk. En natuurlijk Tourcafé Heutinck in Mariënvelde.

Meer berichten