<p pstyle="special_container">Meneer en mevrouw Van de Pavert: &quot;Goed dat de app er is.&quot;</p>

Meneer en mevrouw Van de Pavert: "Goed dat de app er is."

(Foto:foto Roel Kleinpenning)
Coronavirus

CoronaMelder? Wat is dat?

Doetinchem - De app CoronaMelder gaat op 1 september landelijk in. De app is nu als test al actief in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland. We zijn benieuwd wat het winkelend publiek in Doetinchem vindt van de CoronaMelder en gingen de straat op. Mensen wilden wel reageren, maar over het algemeen niet met naam en toenaam in de krant. Ook zijn er veel voorbijgangers die verbaasd kijken. “CoronaMelder? Wat is dat? Nooit van gehoord.”

door Carla van der Meer

“Ik heb geen idee wat die app is”, zegt mevrouw Derksen uit Herwen. “Wat is de CoronaMelder?” We leggen uit dat de app waarschuwt als er mensen die besmet zijn met het virus in de buurt zijn. Als iemand een waarschuwing via de app krijgt, kan hij of zij zich laten testen bij de GGD. “Het zal wel geen kwaad kunnen, dus misschien ga ik de app wel downloaden”, zegt ze.

Een man uit Doetinchem ziet de app niet zitten. “We doen er niet aan mee”, zegt hij. “De app is niet effectief maar is wel privacygevoelig”, zegt hij. “Bovendien controleert de app pas achteraf. Er moet juist iets zijn dat besmetting voorkomt. Verder zijn we bang voor valse meldingen. Je moet dan wel in quarantaine. Ook als er niets aan de hand blijkt te zijn, zit je wel die tijd thuis.”

Een echtpaar uit Duiven staat ook niet te springen om de app te downloden. “Ik gebruik de app pas als bewezen is dat die werkt”, zegt de man. “En wat gebeurt er met onze gegevens? Wat doet Google of Facebook daar mee?” “Als de app zou werken, dan ga ik die misschien downloaden”, zegt zijn vrouw twijfelend. “Maar mensen moeten zich gewoon aan de regels houden.” “De CoronaMelder lijkt mij niet zo zinvol”, vindt een vrouw uit Doetinchem. “Nee die ga ik niet downloaden. En ik denk dat ook niet veel andere mensen dat zullen doen. Het belangrijkste is gewoon je gezond verstand gebruiken en afstand houden.” “Mijn zoon heeft de CoronaMelder al gedownload”, zegt mevrouw Van de Pavert uit Gendringen. “Het is wel goed dat deze app er is. Met dit mooie weer merk ik dat mensen onvoorzichtig zijn. Het is vandaag druk hier in het centrum. Ik denk dat het virus nog lang niet voorbij is. De app kan er wel aan bijdragen om het virus onder controle te houden, denk ik.” “De app heb ik nog niet, maar ik ga hem wel downloaden”, zegt haar man. “Je moet alles doen om te voorkomen dat het virus verdergaat. Ik zou er niet van wakker liggen als de overheid de app verplicht zou stellen. De privacy vind ik geen enkel probleem. Het gaat erom dat het virus onder controle wordt gehouden.” “De CoronaMelder is alleen maar top”, vindt een inwoner uit Doetinchem. “Het is fijn als je gewaarschuwd wordt. Dan weet je dat je weg moet zijn. Met de privacy heb ik geen probleem. Tegenwoordig weet iedereen toch alles al van je. Maar we moeten wel respecteren dat er mensen zijn die er moeite mee hebben dat de privacy misschien niet gehandhaafd wordt. Zelf ben ik heel erg voorzichtig. We zorgen dat we overal afstand houden. Ook bij familie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden