Voorlichting omtrent gewoonten en verslaving.
Voorlichting omtrent gewoonten en verslaving. (Foto: Stichting Be Aware)

Voorlichting verslaving en gewoonten op Metzo College

Doetinchem - Ook dit jaar krijgen de leerlingen van het Metzo College te Doetinchem voorlichting over verslaving en gewoonten, gegeven door voorlichters van Stichting Be Aware.

Jongeren in de pubertijd experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik. Uit de analyse van zo’n 16.000 stemkastjesvragen blijkt hoe de jongeren zelf hun gedrag ervaren. Zo blijkt dat ruim een kwart van de leerlingen denkt een beetje verslaafd te zijn aan een middel of een gedrag en dat tien procent van de leerlingen zichzelf al als verslaafd ziet.

Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem, waardoor het makkelijker wordt hierover te praten in plaats van te vluchten in een middel of bepaald gedrag.

De vraag of jongeren met hun ouders afspraken hebben gemaakt over beeld- of middelengebruik en hoe ze daarmee omgaan geeft mooie aanknopingspunten voor een ouderavond over dit onderwerp. Zo ziet men dat ruim de helft van de jongeren geen afspraken thuis heeft, er niet op gelet wordt of zich niet houdt aan de thuis gemaakte afspraken.

Meer berichten