Ceciel Maas met een flinke stapel boeken van schrijfster Simone van der Vlugt. (foto: Roel Kleinpenning)
Ceciel Maas met een flinke stapel boeken van schrijfster Simone van der Vlugt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Felicitatie-actie Simone van der Vlugt

Wehl - “Simone van der Vlugt viert dit jaar haar 25-jarig schrijversjubileum”, vertelt Ceciel Maas, groot fan van deze schrijfster. 

door Carla van der Meer

“Ze heeft 40 prachtige jeugdromans, thrillers en historische romans geschreven. Het jubileumjaar begon in februari met een feestelijke bijeenkomst. Helaas gooide corona roet in het eten en konden lezingen, signeersessies en andere feestelijke activiteiten niet doorgaan. Daarom heb ik een felicitatie-actie voor haar bedacht om dit jaar toch nog bijzonder te maken.”

“Onlangs is haar nieuwe boek De Kaasfabriek uitgekomen”, vervolgt Maas. “De presentatie kon slechts in kleine kring plaatsvinden en niet zoals Simone gehoopt had. Ook haar jubileumfeest gaat niet door. Dat is heel teleurstellend voor haar. Daarom heb ik spontaan deze felicitatie-actie bedacht. Iedereen die Simone wil feliciteren met haar 25-jarig jubileum kan iets naar haar sturen, bijvoorbeeld een kaart, een brief of een fotocollage. De uitgeverij verzamelt alle felicitaties en zo maken we een koffer vol met herinneringen en felicitaties.”

De Wehlse Ceciel Maas vindt de boeken van Simone heel mooi. Ze leest vooral de historische romans. “Haar schrijfstijl is heel prettig”, vertelt ze. “Het leest heel fijn. Je duikt er als het ware meteen in. Bij de historische romans zit je meteen in de tijd waarin het verhaal speelt. De boeken zijn gebaseerd op historische feiten. Zoals bij ‘De Kaasfabriek’, waarin de Eerste Wereldoorlog een rol speelt. De families in haar boeken hebben echt bestaan en ze worden in haar verhalen verweven. Zoals bij het boek Schilderslief over Rembrandt van Rijn en Geertje Dircks. Soms geef ik ook een reactie op de boeken of tips. Bij ‘De Kaasfabriek’ vind ik het jammer dat er geen kaartje van België bij zit, want het verhaal speelt in heel veel kleine plaatsjes. Het is leuk om te zien waar die plaatjes liggen. Haar mooiste boek vind ik ‘Rode Sneeuw in December’ dat zich afspeelt tegen achtergrond van de 80-jarige oorlog.”

Het eerste boek dat Maas van Van der Vlugt gelezen heeft is De Reünie. “Bij de bibliotheek pakte ik het boek, las de achterkant en ik heb het niet meer weggelegd.” Inmiddels heeft Maas bijna een boekenplank gevuld met 25 boeken van Van der Vlugt.

Vorig jaar september is Maas nog bij een lezing van Van der Vlugt geweest. “Ze is heel open en toegankelijk”, vindt ze. “Ze beantwoordt alle vragen en als je met haar op de foto wilt, is dat geen probleem. Ze is heel geïnteresseerd. Het is ook leuk dat ze dit jaar geridderd is.”

Maas was in februari ook bij de presentatie van ‘De Kaasfabriek’. “Je kon je hiervoor aanmelden en tot mijn verrassing werd ik uitgenodigd”, zegt ze.

Er zijn wel meer schrijvers die Maas leest, maar Van der Vlugt heeft toch een speciaal plekje bij haar. “Wat zij schrijft past bij mij en interesseert mij”, laat Maas weten. Dat merk ik ook als ik haar boeken lees. Daar kom ik niet meer van los.”

De felicitaties kunnen gestuurd worden naar: Ambo|Anthos Uitgevers, Weesperstraat 105a, 1018 VN Amsterdam, t.a.v. Simone van der Vlugt. Insturen kan tot 25 september.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden