<p>V.l.n.r: Henk Janssen, Myrthe Weterings, David Molleman, Jorne Hielhorst en Joyce Roelink. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

V.l.n.r: Henk Janssen, Myrthe Weterings, David Molleman, Jorne Hielhorst en Joyce Roelink. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Achterhoek studieplek hbo-studenten?

Doetinchem - Ongeveer veertig studenten van Hogeschool Saxion in Deventer hebben afgelopen week tijdens een driedaags ‘boot camp’ onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor onderwijs op hbo-niveau in de Achterhoek. In groepjes van vier à vijf studenten deden ze veldonderzoek in de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek. Hierbij keken ze welke bedrijven hier gevestigd zijn en welke voorzieningen er voor hbo-studenten zijn of zouden moeten komen.

door Carla van der Meer

De groepjes studenten hebben de opdracht om mogelijkheden voor studenten te onderzoeken, op het gebied van het aanbod aan bedrijven, huisvesting, infrastructuur, woningbouw en de voorzieningen in de stad. Eén van de locaties die de studenten bezochten was Innovatiecentrum De Steck in Doetinchem. Daar werd een groep studenten ontvangen door Henk Janssen, entrepreneur en één van de initiatiefnemers van De Steck. Hij vertelde hen over de totstandkoming van De Steck en de betrokkenheid van regionale bedrijven. Ze kregen een overzicht van bedrijven die in de Achterhoek gevestigd zijn en welke mogelijkheden zij de studenten zouden kunnen bieden. De bedoeling is om jongeren terug te halen naar de Achterhoek. Er is hier geen hbo-onderwijs. Jongeren studeren elders en vinden daar vaak ook een baan. Maar in de Achterhoek zijn tal van mooie, grote bedrijven gevestigd die graag jongeren binnen hun bedrijf verwelkomen.

“We zijn hier om te onderzoeken of het in de Achterhoek mogelijk is dat studenten bij bedrijven een minor van een half jaar doen of dat er mogelijkheden zijn voor onderwijs op hbo-niveau”, zegt Joyce Roelink, student stedenbouwkunde bij Saxion in Deventer. Ze is met drie andere studenten bij De Steck in Doetinchem. “Onze groep kijkt vooral naar bereikbaarheid, voorzieningen en huisvesting. We merkten dat de reistijd wel lang is. Met de trein en bus ben je zo anderhalf tot twee uur onderweg vanuit Deventer.” “Stel dat het een leuk bedrijf is dat goede mogelijkheden biedt, dan zou ik bereid zijn om langer te reizen”, geeft medestudent stedenbouwkunde Myrthe Weterings aan. “Er zijn hier niet veel kamers of andere plekken voor studenten”, vinden David Molleman en Jorne Hielhorst. Zij studeren allebei bestuurskunde bij Saxion. Molleman kent de omgeving. Hij heeft een jaar in Doetinchem gewoond. “Tijdens de opdrachten werken we met meerdere studenten van verschillende richtingen samen”, zegt Molleman. “We gaan ook andere studenten die niet aan deze ‘boot camp’ deelnemen informeren over de mogelijkheden in de Achterhoek”, laat Hielhorst weten.

In de Achterhoek is een groot aantal hightech en innovatieve maakbedrijven gevestigd. Om voor de studenten mogelijkheden te bieden is er een samenwerking tussen Hogeschool Saxion en Achterhoek (8RHK)-ambassadeurs. Ze werken samen aan een concreet studieaanbod in de Achterhoek voor hbo-studenten vanaf studiejaar 20/21.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden