Dit is Samuele uit Italië
Dit is Samuele uit Italië (Foto: NVT)

Samuele uit Italië zoekt een gastgezin in Doetinchem, maar waar kan hij terecht?

Op 28 september staan ze al op de stoep: jongeren uit alle werelddelen komen naar Nederland om hier een periode naar de middelbare school te gaan. Naar Doetinchem komt de Italiaanse Samuele (17). Hij zal onderwijs volgen op een middelbare school in Doetinchem en onze Nederlandse cultuur leren kennen. Om dit mogelijk te maken, zoeken wij voor hem een gastgezin.


Moeilijk jaar door corona

Dorine van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft toe dat zij dit jaar meer moeite hebben om gastgezinnen te vinden voor de studenten. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen.” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “Mensen vonden het heel spannend om een buitenlandse student in huis te nemen, maar het wordt beter. Het gaat allemaal steeds een beetje soepeler. We gaan ervan uit dat het uiteindelijk goed komt”, vertelt Dorine. “We blijven de richtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen.”
 

Samuele

Samuele stelt zichzelf even voor: “Ik kan in het begin wat verlegen zijn en ben soms een beetje introvert, maar ik ben een stuk opener wanneer je mij beter leert kennen. Mijn grootste interesse en hobby is muziek, want het helpt mij om te concentreren en om te ontspannen.” Hij kijkt erg uit naar zijn tijd in Nederland en is al een aantal dingen van plan! “In Nederland zou ik het leuk vinden om mij bij een basketbalclub aan te sluiten. Ik zou ook graag tijd met jullie als gezin doorbrengen en hoop dan ook dat we een goede band zullen opbouwen.”

Gastgezin worden in Doetinchem

Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal.” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Ook gastgezin worden voor één van deze buitenlandse studenten? Neem voor informatie contact op met het team van High School Holland: highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland

Meer berichten