Foto:

Stage zoals stage bedoeld is

REGIO – Eind september zijn acht examenleerlingen installatietechniek van het Metzo College begonnen aan een interessante stageperiode. Deze stage is opgezet in samenwerking met Installatie Werk Achterhoek Rivierenland (IW Achterhoek Rivierenland), hét opleidingsbedrijf in de regio voor installatie-, elektrotechnische- en koeltechnische opleidingen en een aantal bedrijven in de regio Doetinchem. Het uiteindelijke doel is om nieuw, jong talent een plaats te bieden in deze boeiende bedrijfssector.

“Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt Jasper Schoenmaker van het bedrijf Sigtenhorst Installatietechniek in Doetinchem. ”Er is een tekort aan nieuwe mensen. De jeugd kent het vak niet meer en met deze stages ontdekken leerlingen de veelzijdigheid van ons vak. Dat vak is veel meer dan alleen maar leidingen leggen in woningen. Wij doen veel in de utiliteitsbouw en daar komen hele andere vraagstukken en uitdagingen aan bod. Met name daar is nieuwe aanwas nodig. Nu en in de toekomst.”

IW Achterhoek Rivierenland heeft in het hele land locaties van waaruit regionale samenwerking tussen scholen en het bedrijfsleven worden opgezet. “De installatietechniek wereld is gebaat bij goed personeel en dat is niet in grote aantallen beschikbaar. Goede opleidingen zijn cruciaal. Leren in de praktijk is altijd een mooie manier om jongeren een opleiding met uitzicht op een vaste baan aan te bieden”, vertelt Marion van Hoof, leerlingbegeleider bij IW. “Daarom verbinden wij de verschillende partijen met elkaar. Het bijzondere van deze stage is , dat de leerlingen in een jaar tijd bij vier verschillende bedrijven meelopen zodat ze en goed beeld krijgen van de mogelijkheden die binnen de installatietechniek te vinden zijn. Dat kan helpen om de juiste keuze te maken.”

Dat wordt onderschreven door Frank van Halteren, directeur/eigenaar van Van Halteren Installatietechniek in Zeddam. “ De praktijk is zeker zo belangrijk als de les op school. Met deze stages kunnen leerlingen ervaren of ze de goede studiekeuze hebben gemaakt. Als er talent tussen zit, dan kunnen wij ze misschien wel paaien. Door vergrijzing moeten wij denken aan de toekomst. Ook dan hebben we capabele mensen nodig en die komen met deze stage binnen ons blikveld.”

Docent Tonny te Winkel van het Metzo College is blij dat alle partijen deze bijzondere manier van stage doen oppakken. ”De leerlingen gaan op woensdagmiddag mee op karwei. De eerste keer zijn ze zelfs allemaal bij school opgehaald door de verschillende deelnemende bedrijven. Wij kunnen hier op school onze kant van het vak aan de jongeren overbrengen maar leren doe je in de praktijk en ik ben blij dat er zoveel verschillende bedrijven zijn die dat belang onderkennen en meewerken. Als je als ondernemer nieuw personeel nodig hebt moet je iets dóen, Installatie Werk Achterhoek Rivierenland en de aangesloten bedrijven zijn hier goed op ingesprongen”

Technische bedrijven in de regio die meer willen weten over dit unieke stageproject kunnen contact opnemen met IW Achterhoek Rivierenland. www.iwnederland.nl/achterhoek-rivierenland/

Meer berichten