Nieuw: Achterhoeks brood

Doetinchem - Een groep vakmensen hebben de krachten gebundeld om Puur Achterhoeks Brood op de kaart te zetten. 

Nog te vaak worden er producten uit de streek gepresenteerd met maar nauwelijks ingrediënten uit de eigen streek. Dit kan anders vonden enkele bakkers, de molenaar en graanteler in samenwerking met de bakkers- en koksopleiding van het Graafschap College. 

Met hulp van de coach wereldkampioen broodbakken, Hans Som is een Achterhoeks Meergranen Pompoen Brood ontwikkeld. Het bevat enkel en alleen ingrediënten uit eigen streek en minimale hulpstoffen en is nu verkrijgbaar. 

Het Pompoenbrood is vanaf deze week verkrijgbaar bij vier bakkers in de Achterhoek. ‘De eerste variant van hopelijk nog vele andere’, zegt Jan Markink, voorzitter van platform Achterhoek Food. 

Puur Achterhoeks brood wordt gemaakt met graan en andere ingrediënten zoals pompoenpitten die geteeld worden in de Achterhoek, maar ook met vers volkorenmeel, gemalen in de Achterhoek van de hele korrel, mét de kiem. Verder worden minimaal en alleen pure hulpstoffen gebruikt.Dat proef je en dat zie je aan de ingrediëntdeclaratie. Het maken van dit brood vergt écht vakmanschap in de hele keten, van akker tot en met bakker.
Het graan komt van de vruchtbare akkers uit de Silvoldse Slaege. Bakwaardige granen kun je wel degelijk in de regio verbouwen, mits dit doordacht ingezet wordt met de juiste raskeuze, teeltbegeleiding en het schonen en drogen van het graan. Met het gebruik van bloem- en kruidenrijke akkerranden levert een graanakker tevens een bijdrage aan de biodiversiteit en een prachtig landschap.
Vers meel wil zeggen volkoren meel direct van de hele korrel en op steen gemalen. Dat gebeurd bij één van de laatste ambachtelijke molenaars van het land in Vragender bij De Vier Winden. Dit volkoren meel bevat ook de kiem van de graankorrel in tegenstelling tot industrieel volkorenmeel dat de laatste decennia gebruik wordt. Deze kiem zorgt voor een extra smaakdimensie en is rijk aan voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen.
Vervolgens maken bakkers met hun eigen vakmanschap heerlijke broden en benutten minimaal en alleen pure hulpstoffen. Je geniet dus met al je zintuigen van het vakmanschap uit eigen streek.
Het puur Achterhoeks brood is nu verkrijgbaar bij de winkels van bakkerij Kaspers en Lurvink in Doetinchem, bij bakker Ten Have in Silvolde en bakker Te Broeke in Lochem.

De koks- en bakkersopleiding van Graafschap College neemt de aanpak rond Puur Achterhoeks Brood op in haar opleidingen.Nieuwe bakkers en horeca zijn zeker welkom om ook te werken volgens de aanpak van Puur Achterhoeks Brood en kunnen contact opnemen. ‘Zo werken we samen aan smakelijk, puur brood én zorgen tevens voor mooi landschap en meer biodiversiteit in de Achterhoek. Het is een serieuze bijdrage aan natuurinclusieve landbouw’, zegt Maurits Steverink, coördinator van platform Achterhoek Food.
Dit initiatief van de vakmensen wordt gesteund door de platform Achterhoek Food en de stichting Foodpromotie Achterhoek.

Meer berichten