Annie Joosten.
Annie Joosten. (Foto: Roel Kleinpenning)

Boksen als therapeutisch hulpmiddel

DOETINCHEM - Boksend opvoeden is een mentale, fysieke en emotionele scholing. Bestemd voor trainers en coaches van boksscholen, sportscholen en verenigingen. Onderwijs-professionals, hulpverleners, begeleiders in gezinshuizen en GGZ-therapeuten.

Ontwikkelaar Annie Joosten-Lamey uit Doetinchem (gecertificeerd bokstrainer Nederlandse Boksbond NOC*NSF, Nederlands Kampioen Boksen-2010) hanteert in haar programma’s de grote maatschappelijke mogelijkheden van het boksen. Daarbij maakt zij gebruik van de vele pedagogische aspecten binnen die sport.
Zelf zegt zij hierover: ‘Ik zet boksen in om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan. Dat noemen we lichaamsgericht werken. Boksen als pedagogisch middel om de hulpvraag te beantwoorden. De coach zet verschillende boksspellen en werkvormen in, om daarna met elkaar in gesprek te gaan. Hierdoor worden zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfbeheersing bevorderd. Dat wordt ook wel therapeutisch boksen genoemd.’
Boksend Opvoeden betreft één cursusdag, theorie en praktijk, voor professionals. De theorie gaat over boksen, in relatie tot opvoeden. Geleerd wordt ondermeer hoe boksen inzetbaar is als middel tegen – bijvoorbeeld - oncontroleerbare emoties, of agressie bij jongeren.
Tijdens de cursusdag leert u in de praktijk over de relatie tussen boksen en opvoeden. Dit gebeurt in drie thema’s: individueel, gezin en groepen. Vervolgens gaat de cursist zelf aan de slag in subgroepen. De aangeleerde tools worden aan het eind van de dag tegenover mede-cursisten in praktijk gebracht.
Cursisten hoeven niet eerder de bokshandschoenen aangehad te hebben, om met het programma te werken. Uiteindelijk gaat het niet om het ‘echte’ boksen. Maar om het inzetten van boksen als middel om de hulpvraag te beantwoorden.
De cursus wordt afgesloten met een certificaat van deelname. En krijgen cursisten niet alleen het Boksend Opvoeden-handboek, maar ook leskaarten mee naar huis. Met deze hulpmiddelen kunnen alle trainingsvormen direct in praktijk worden gebracht. Na het volgen van de cursus ben je meteen gecertificeerd om de volgende dag met het programma aan de slag te gaan. Inmiddels kent Boksend Opvoeden al bijna 200 gecertificeerde trainers. Boksend Opvoeden: laagdrempelig, praktisch en eenvoudig voor iedere professional.

Meer berichten