<p>Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Houdbaarheidsdatum

Vorig jaar werd Zihin Ozdil de Tweede Kamerfractie van GroenLinks uitgewerkt omdat hij ‘openlijk bezwaar’ maakte tegen het door zijn partijleider bedachte leenstelsel voor studenten.

Klaver verklaarde: Zihin was een prima Kamerlid maar zat ‘wat in de knoop’. Een jaar later vindt de leider zelf ook dat het stelsel niet deugt.

Velen vermoeden dat ook hij in de knoop zit met zijn nieuwe plan; de studiebeurs terug én alle 18-jarigen een vrij besteedbaar bedrag van 10.000 euro geven. Raar plan? Nee, partijpolitiek.

In Doetinchem zien we iets soortgelijks: GroenLinks zet fractievoorzitter Karen Kamps aan de kant omdat zij ‘openlijk kritiek’ heeft op het beleid rond de gifvaten. Best stoer, haar eigen wethouder is verantwoordelijk voor de handhaving via de Omgevingsdienst Achterhoek en partijvoorzitter Marijn Dibbets werkt daar. Kritisch zijn, zit in de genen van GroenLinks, maar als je eigen leider verantwoordelijk is behoor je dat eerst af te stemmen. 

Het CDA heeft de kritische Pieter Omtzigt die eigen partij en regering niet spaart. Voor het herstel van het vertrouwen in de politiek zijn dit soort mensen broodnodig.

In mijn krant las ik dat PvdA’er John Kerstens kiest voor de privésituatie boven het verlengde Kamerlidmaatschap. Prima vent, dacht ik nog. Even verder lees ik echter dat het komt omdat hij zo vaak in Den Haag moest blijven slapen omdat er misschien later op de avond gestemd kon worden over een motie van wantrouwen. Raar te denken dat mensen die je gekozen hebben zitten te wachten tot je iemand pootje kunt lichten.

Ik heb veel respect voor politici die zich hard maken voor het welzijn van de burgers in eigen gemeente, regio en land. Eeuwig zonde dat Karen Kamps monddood is gemaakt in de raad en daarom haar zetel ter beschikking stelt, maar klasse dat zij niet aan zetelroof doet. Bij wethouder Frans Langeveld zie ik ineens de man voor me die aan zijn gasten vraagt of het eten smaakte en daarna zegt: Zie je nu wel dat die houdbaarheidsdatums niets voorstellen.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden