Exlibres met trein
Exlibres met trein (Foto: Henk Weltje)

Exlibristentoonstelling Verkeer en vervoer in Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum

In het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum te Doetinchem wordt van 1 november t/m 31 januari a.s. een tentoonstelling gehouden van exlibrissen die verkeer en vervoer als thema hebben. Een exlibris of boekmerk is een eigendomsetiket dat bezitters van bibliotheken voorin hun boeken plakken.

Deze traditie bestaat al ruim vijfhonderd jaar en heeft fraaie kunstzinnige prentjes opgeleverd in verschillende grafische technieken. Deze expositie, onder de titel Dynamische Boekmerken, bestaat uit een selectie van circa 150 boekmerken uit de exlibriscollectie van de Doetinchemse verzamelaar Henk Weltje.

De tentoonstelling gaat over zowel openbaar als particulier vervoer over land, op het water en door de lucht, in heden en verleden. Er komen talrijke subthema’s aan de orde zoals railvervoer, postkoetsen, scheepvaart, trekdieren, ballonvaart, havens, wegverkeer, veerponten, bruggen & viaducten et cetera. Het geheel vindt plaats mede onder auspiciën van Exlibriswereld, de Nederlandse vereniging van verzamelaars van exlibrissen en andere kleingrafiek.

Meer berichten