<p>Leonie Jansen (links) en zoon Julian zijn een zogeheten steungezin. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Leonie Jansen (links) en zoon Julian zijn een zogeheten steungezin. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

'We hebben als gezin iets te bieden'

Gaanderen - Leonie en haar zoon Julian (9) zijn een van de steungezinnen van InHuis Steungezinnen. Eén keer in de week komt Hannah (11) (deze naam is gefingeerd vanwege privacy) op dinsdagmiddag na schooltijd bij Leonie en Julian. “Hannah komt uit een overbelast gezin”, vertelt Leonie. “Dit is voor zowel Hannah als haar moeder even een moment om op adem te komen.”

door Carla van der Meer

“Samen met mijn zoon Julian zat ik tv te kijken naar een programma over pleeggezinnen”, vertelt Leonie. “Julian zei meteen heel enthousiast: ‘wij willen ook een kindje helpen’. Maar om ons als pleeggezin aan te melden, vond ik iets te intensief. Ik ben een alleenstaande moeder en ik werk 4 dagen. Op Facebook las ik over steungezinnen. Dat is minder intensief, want bij de vraaggezinnen zijn geen andere instanties betrokken. Er is sprake van overbelasting en als steungezin kunnen we het vraaggezin even wat ruimte bieden.”

Tijd voor zichzelf

Hannah woont samen met haar moeder. Door een middag hier te zijn, is ze even in een andere omgeving. Haar moeder heeft ook even tijd voor zichzelf. Ouder en kind worden op deze manier ontlast.

Hannah komt meteen mee uit school en ze blijft eten. Na het eten komt haar moeder haar weer ophalen. “Ze blijft dan meestal ook nog even om iets te drinken en te praten”, zegt Leonie. “Het voelt bijna als een vriendin. Alles is bespreekbaar. We vinden dat we een leuk gezin zijn, dat iets te bieden heeft. Er is hier liefde genoeg voor nog een kind.”

Leonie gaf de voorkeur aan een kind van de basisschool, omdat dit een beetje bij de leeftijd van Julian aansluit. “Het is belangrijk dat er een match is met zowel het kind als de ouders. Hannah voelt zich hier op haar gemak”, zegt Leonie.

“We hebben ook afgesproken dat Hannah ook vaker mag komen, als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat haar moeder even ergens naar toe moet. Ook betrekken we Hannah bij de leuke dingen in ons gezin. In de herfstvakantie was het plan dat we even weg zouden gaan, Hannah zou dan ook een dagje komen. Wij vinden het heel normaal dat Hannah erbij is. Het is net of we elkaar al heel lang kennen.”

Pilot succesvol

Het project InHuis Steungezinnen heeft de afgelopen twee jaar in zeven Achterhoekse gemeenten gedraaid. Deze pilot wordt door Yunio Jeugdgezondheidszorg uitgevoerd en wordt per 1 januari 2021 omgezet in een regulier aanbod.

Steungezin zijn is vrijwilligerswerk. De steungezinnen krijgen training en begeleiding van Yunio. “Steungezin vind ik een mooi initiatief”, laat Leonie weten. “We willen mensen laten weten dat steungezinnen bestaan, want lang niet iedereen heeft hierover gehoord. Er zijn altijd nieuwe steungezinnen nodig. Als dit verhaal één nieuw steungezin zou opleven, zou dat al mooi zijn.”

www.yunio.nl/coaching/inhuis-steungezinnen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden