<p>Marco Leeneman en Lieke Dielissen met dochtertje Meghan op de skibaan van hun indoor skicentrum in Doetinchem. (foto Roel Kleinpenning)</p>

Marco Leeneman en Lieke Dielissen met dochtertje Meghan op de skibaan van hun indoor skicentrum in Doetinchem. (foto Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘Geen inkomsten, geen compensatie’

Doetinchem - De coronacrisis zorgt bij veel ondernemers voor slapeloze nachten. Vooral als je tot de conclusie komt, dat je onterecht de deuren dicht moet houden. “Het is niet uit te leggen.”

door Hans Hissink

In 2004 ruilde Marco Leeneman zijn baan bij de politie in voor een bestaan als eigenaar van ML Sport- en Snowcenter. In de oude Celtona fabriek in Zelhem begon het succesverhaal, waarna in 2018 het huidige indoor skicenter aan de Innovatieweg in Doetinchem werd geopend.

“De zaken gingen goed met vestigingen in Apeldoorn, Veenendaal en Doetinchem en in totaal 43 werknemers. ‘s Winters hard werken en in de zomer genieten. Corona zorgde ervoor dat het er nu totaal anders uitziet,” vertelt Marco Leeneman, die al vanaf 1995 skileraar is.

Eerste lockdown

Vorig jaar maart was de eerste lockdown. “Ik heb toen wel even wakker gelegen. We hadden een goede financiële buffer, maar die verdwijnt als sneeuw voor de zon,” legt Leeneman uit. “Doordat alle indoor skicenters een verkeerde SBI-code hebben gekregen, komen er geen inkomsten binnen en wordt er ook niets gecompenseerd.” Een SBI-code geeft aan wat de activiteit van een bedrijf is.

Om een vuist te vormen, hebben de 55 indoor skicenters in het land de koppen bij elkaar gestoken en is de bond BIS (Bond voor Indoor Skibanen) opgericht. “Er moet iets gebeuren. Veel indoor skibanen staan op omvallen. De regering zegt dat we het samen moeten doen, maar daar merken wij helemaal niets van. Vanuit de bond is een brief gestuurd naar de Tweede Kamer en naar de burgemeesters van de gemeenten waar een indoor skibaan aanwezig is. Door dit initiatief hopen we dat er een normale compensatie komt, zodat we het seizoen kunnen overleven,” aldus de strijdbare Leeneman.

“We moeten het samen doen, maar merken daar niets van”

Lieke Dielissen is bedrijfsleider bij ML Sport- en Snowcenter. Zij voelt zich onterecht behandeld. “Wij mogen helemaal niets. Door de onzekerheid die dat met zich meebrengt, kunnen we ook geen plan maken. Het is gewoon niet uit te leggen en het steekt ontzettend.”

Groene sticker

Marco Leeneman heeft wel idee hoe ondernemers hun zaak weer kunnen openen. “Stel een checklijst samen en controleer die met een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar - red.). Voldoe je aan die punten, krijg je een groene sticker en mag je open. Voldoe je niet, dan krijg je een rode sticker. Wanneer bij een volgende controle de checklijst wel klopt, dan plak je een groene sticker en ga je open.”

Hoopvol

Marco en Lieke kijken hoopvol vooruit. “De focus ligt op september. Het plan daarvoor ligt klaar. Daarnaast hopen we op een compensatie naar aanleiding van de brief die naar de regering en gemeentes is gestuurd.”

mlsport-snowcenter.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden