Maartje Gosselink ziet hoe dochter Annabelle Tan (8 jaar) de slimme verlichting bedient. (foto: Roel Kleinpenning)
Maartje Gosselink ziet hoe dochter Annabelle Tan (8 jaar) de slimme verlichting bedient. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

Wedstrijdje energie besparen

Doetinchem - “We hebben vooral meegedaan aan Junior Energiecoach om Annabelle te laten leren over energiebesparing”, vertelt Maartje Gosselink, moeder van Annabelle Tan. “Ze kreeg vanuit de basisschool een flyer mee met informatie over Junior Energiecoach.”

door Carla van der Meer

“Het is leuk omdat de opdrachten een wedstrijd zijn”, zegt Annabelle. “Als je wint dan krijg je een sticker van een duimpje en die kon ik op de poster plakken. Ik wilde winnen van papa en mama.”

Bij Junior Energiecoach van Agem Energieloket zijn jonge Achterhoekers aan de slag gegaan met energiebesparing door middel van een spel dat ze vijf weken achter elkaar hebben gespeeld. Het hele gezin ging samen aan de slag om meer bewust te worden van energiebesparing. Er waren filmpjes, geheime weekopdrachten, interessante weetjes en spelletjes.

Alledaagse dingen

“We vinden het belangrijk dat Annabelle meekrijgt dat je zelf ook kunt bijdragen aan een beter milieu”, laat Maartje weten. “Elke week hadden we een ander onderwerp zoals deuren dicht, lampen uit en niet te lang douchen. Er was ook een opdracht bij waarbij je moest kijken welk soort lampen je in huis hebt, zoals led, halogeen of gloeilampen. En hoeveel apparaten we hebben met een stekker eraan om zo een idee te hebben wat er allemaal stroom verbruikt. Het zijn alledaagse dingen om je op te focussen. Het is helemaal niet moeilijk en het kost niets om energie te besparen. En met het spelletje was het ook nog gezellig. Het was elke week weer een leuke competitie. We hadden de poster van Junior Energiecoach op de koelkast geplakt en iedereen wilde natuurlijk de meeste duimpjes plakken.”

“We keken een filmpje van varkentje Rund over het onderwerp van die week”, zegt Annabelle. “Ik let er nu beter op om de lampen uit te doen als er niemand in een kamer is. Ook moet de deur naar de gang dicht blijven omdat het daar het koudste is.”

“Ze snapt nu beter waarom ze dit moet doen”, zegt Maartje. “Dat is niet omdat mama dat zegt, maar omdat ze zo energie kan besparen. Meedoen kostte niet veel tijd en het heeft veel grappige en leerzame dingen gebracht. Het is op een positieve manier omgaan met energie besparen. We waren daar ook al mee bezig met de zonnepanelen op ons dak. Ons doel is om niet meer energie te verbruiken dan dat we met de zonnepanelen opwekken. Op zonnige dagen lukt dat goed. Uiteraard hebben we ons huis ook geïsoleerd waar dat kan.”

“Junior Energiecoach is een unieke manier om het hele gezin aan te zetten tot energiebesparing”, zegt Irina Bosman, coördinator Junior Energiecoach. “Het is leuk, interactief en leerzaam. Ik denk dat het spelen van dit spel ook op de lange termijn zal bijdragen aan duurzame huishoudens in de hele Achterhoek.”

agem.nl/juniorenergiecoach

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden