<p>Juli&euml;t en Rutger hebben net hun favoriete ijsje met mangosmaak gekocht bij banketbakkerij Jolink in Doetinchem.</p>

Juliët en Rutger hebben net hun favoriete ijsje met mangosmaak gekocht bij banketbakkerij Jolink in Doetinchem.

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘Altijd op zoek naar andere smaken’

Lente betekent lammetjes, springende koeien in de wei, maar ook dat het ijsseizoen weer begonnen is. In allerlei verschillende soorten en samenstellingen is het verkrijgbaar bij de verschillende ijssalons die we in de regio kennen.

DOETINCHEM - Er is uit vele soorten ijs te kiezen. Softijs, sorbetijs, schepijs, waterijs en de varianten daarop, zoals gelato, melkijs en roomijs. Tijdens de eerste periode met het mooie lente-achtige weer, stonden er alweer veel mensen in de rij bij de ijssalons.

Banketbakkerij Jolink in Doetinchem is één van die drukke ijsverkooppunten. Mede-eigenaar Jordi Jolink is ijsbereider in het familiebedrijf dat ook winkels in Zutphen en Brummen heeft. "Wij zijn de verkoop van ijs begonnen omdat het een stukje vergeten markt van de banketbakkerij is. De ingrediënten die in de bakkerij gebruikt worden, zijn heel goed te combineren met ijs. Neem bijvoorbeeld de slagroomtruffels of de kaneelkrakelingen. Deze producten verkopen wij in de winkel en die vertalen wij dan naar het ijs. Net zoals bitterkoekjes, daar maken we vervolgens een heerlijke ijsvariant van."
De basis voor het banketbakkersijs is rauwe boerenmelk. Samen met de zelf gemaakte ingrediënten zorgt dit voor volle en unieke smaken ijs. "Heel veel smaken worden in potjes ingekocht. Dat is helemaal niet onderscheidend en bovendien is het minder lekker. Wij maken de smaken met pure ingrediënten. Wij voegen niets extra's toe zoals mixjes en smaakversterkers. Als wij bijvoorbeeld een karamelijsje maken, dan koken wij zelf de karamel. De jam die wij gebruiken wordt zelf gemaakt, de noten worden zelf gebrand en gemalen. Zo bepalen we onze unieke, eigen smaken."

Smaaktoppers

Volgens Jordi Jolink zijn de smaaktoppers monchou met echte roomkaas en kandijkoek, kaneelkrakeling met echte kaneel en chocolade en ook de witte chocolade. Daarnaast zijn andere smaken in aantocht. "Wij hebben het goed verkopende Red Velvet gebakje in de winkel. Dan komt vanzelf een keer de vraag of we er geen ijs van kunnen maken. Daar zijn we nu mee bezig. Verder willen we meer met vruchten en kruiden doen, zoals vlierbessen, kaneelcrumble en rozemarijn. We zijn altijd actief op zoek naar andere smaken."

'IJsje tot aan de wolken'

Rutger en Juliët waren samen met hun moeder Dorieke bij banketbakkerij Jolink aan de Adelaarstraat in Doetinchem, omdat volgens de kinderen daar het lekkerste ijsje met mangosmaak te koop is. Rutger weet welk ijsje hij ooit eens wil proeven "Een ijsje met banaan-hagelslag-mango smaak lijkt mij heerlijk." "Ik ben heel benieuwd hoe een zout ijsje smaakt," vraagt zijn zusje Juliët zich af. Beiden waren zij heel duidelijk over hun droomijsje. "Die moet zo groot zijn dat die tot aan de wolken reikt."

Zo heeft iedereen een eigen voorkeur voor ijssmaak en -soort. Hopelijk wordt het een mooi en lang ijsseizoen.

Hans Hissink

'Ingrediënten in de bakkerij goed te combineren met ijs'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden