Foto:
aangeboden door rebo-eramakelaars.nl

Woning kopen met of zonder makelaar? Voor- en nadelen

Misschien ben je als starter op de woningmarkt op zoek naar je eerste koophuis, of woon je al in een koophuis maar is het tijd voor een nieuwe plek. In de huidige woningmarkt sta je dan voor een uitdaging: de huizenprijzen lijken nog altijd te stijgen en de vraagprijs wordt vaak met tienduizenden euro’s overboden. Je kunt daarom kiezen voor het aankopen van een huis met behulp van een aankoopmakelaar. Uiteraard hoeft dat niet en kun je ook zonder aankoopmakelaar zelfstandig een huis kopen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een makelaar in Doetinchem op een rij. 

Het scheelt je tijd en energie

Het aankopen van een huis is geen dagelijkse kost. Er komt een hoop op je af en er moet veel geregeld worden voordat het huis officieel van jou is. Een aankoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen. Hij of zij weet precies welke stap wanneer gezet moet worden en wat er allemaal nog moet gebeuren. Gebruik je geen aankoopmakelaar, dan moet je hier zelf veel tijd en energie in steken. 

Een aankoopmakelaar kent het spel

Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt ben je sneller succesvol in het aankopen van een woning. Een makelaar kent het spelletje dat de verkopende partij speelt en heeft toegang tot veel achtergrondinformatie vanuit de eigen database. Ze weten bijvoorbeeld wat het huis gekost heeft en wat woningen in de buurt hebben gedaan qua prijs. Met deze informatie is de kans groot dat je minder voor een huis betaalt dan wanneer je zelfstandig gaat bieden. De vraag is of dit opweegt tegen de kosten die je maakt bij het inschakelen van een aankoopmakelaar. 

Koopovereenkomst

Wanneer je uiteindelijk besluit een woning aan te kopen en je bod is geaccepteerd, dan worden alle afspraken opgenomen in de koopovereenkomst die je ondertekent om de koop te bezegelen.  Dit is een juridisch ingewikkeld document en het is van groot belang dat je zeker weet dat alles in dit contract ook klopt. Het is erg vervelend als je achteraf voor nare verrassingen komt te staan, zeker bij een grote aankoop als een huis. Een aankoopmakelaar kan het contract juridisch controleren en weet precies welke informatie erin moet staan. Als dit niet je eigen vakgebied is kan dit een uitdaging zijn. 

Kostenplaatje

Het grootste voordeel aan het aankopen van een huis zonder aankoopmakelaar is het kostenplaatje. Wanneer je geen gebruik maakt van een aankoopmakelaar bespaar je ongeveer 1 tot 2% van de koopsom van het huis. Dit kan voordeliger zijn wanneer je een huis aanschaft tegen lagere prijs. Is het huis duurder, dan is het vaak juist wel voordeliger om een aankoopmakelaar in te schakelen. Ook heb je rechtstreeks contact met de verkopende partij en kun je zelf invloed uitoefenen op de onderhandelingen. 

Er zitten dus een hoop verschillende voor- en nadelen aan het wel of niet inschakelen van een aankoopmakelaar. Het grootste nadeel aan een aankoopmakelaar zijn de kosten. Kijk daarom goed naar het totale plaatje om te bepalen of een aankoopmakelaar je uiteindelijk voordeel zal brengen of juist niet. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden