Oud en jong in contact met ‘Jonge Rotten en Oude Spruiten’

Doetinchem - Theaterdocent Boaz Boele brengt middelbare scholieren en ouderen coronaproof met elkaar in contact door ze te leren om, online, echt naar elkaar te luisteren.

Onder zijn leiding voerden jongeren van het Rietveld Lyceum en Ulenhof afgelopen periode diepgaande gesprekken met ouderen in het kunstproject ‘Jonge Rotten en Oude Spruiten’.

“Tijdens het gesprek merkte ik niets van een generatiekloof”, vertelt een van de deelnemende ouderen na afloop.

In online workshops oefenden de leerlingen in het voeren van een gesprek met ouderen. Ze leerden om goede vragen te stellen, om mensen uit te nodigen te vertellen én de dingen te weten te komen waarin zij geïnteresseerd zijn. Daarna interviewden leerlingen ouderen in hun eigen omgeving, veelal opa's en oma's. Dit werkten ze uit tot een verhaal. Een scholiere vertelt: “Dat ze vertelde dat haar vader in Indonesië had moeten vechten tegen eigen klasgenoten, dat maakte de grootste indruk.” Een oudere vult aan: “De vragen zetten me echt aan het denken!”

Vrijwilliger Okkie vertelt over een van de eerste kennismakingen: “Schuifelend en voorzichtig kwamen de jongeren in beeld voor de camera, daarbij gestimuleerd en geholpen door Boaz. Mede door deze begeleiding ontstond een open sfeer, waarin serieus werd gewerkt. Er was wederzijds respect voelbaar en er werden goede open vragen gesteld. Bijzonder en vooral harstikke leuk om mee te maken.”

Informatie

Kijk voor deelname aan activiteiten of meer informatie over Lang Leve Kunst en Naoberschap van Amphion Cultuurbedrijf op www.amphion.nl/langlevekunst.

Meer berichten