<p>Dolf met de krant uit 1942 in het ouderlijk huis aan de Terborgseweg, waar de kleinzoon en broer van Dolf nog wonen.</p>

Dolf met de krant uit 1942 in het ouderlijk huis aan de Terborgseweg, waar de kleinzoon en broer van Dolf nog wonen.

(Foto: Roel Kleinpenning )

Dolf Janssen verloor zijn twee ooms

Het is de week van Nationale Herdenking en viering van de bevrijding in 1945. Ieder jaar weer een moment om bij stil te staan met verhalen over de Tweede Wereldoorlog. “Mijn vader kon onder de dwangarbeid uitkomen door zijn hoofd in een emmer met kokend water te dompelen.”

DOETINCHEM - Na de vondst van een krant uit 1942 én een artikel in de editie in deze krant van 3 maart met de titel ‘Kranten in gewetensnood’ belde Dolf Janssen de redactie. De krant zat verstopt achter een schilderijlijst die in zijn ouderlijk huis aan de Terborgseweg in Doetinchem hing.

Dolf verloor in de oorlog zijn twee ooms, Anton en Adolf, broers van zijn vader Bernard Janssen. “Anton is in het begin van de oorlog, op 11 mei 1940, omgekomen tijdens gevechten tegen de Duitsers op de Grebbeberg. Zijn broer Adolf werd een paar dagen later, op 14 mei, als krijgsgevangene vastgezet in Fort Westervoort. Tijdens een bezoek van zijn vader, mijn opa, durfde hij niet te vertellen dat zijn broer Anton omgekomen was,” vertelt Dolf.
“Adolf is vervolgens naar Kamp Amersfoort overgeplaatst en van daaruit naar Neu Brandenburg in het oosten van Duitsland. Daar werkte hij op een boerderij. Na enige tijd is hij daar gevlucht en teruggekeerd naar zijn ouders in Doetinchem. Daarna gebeurde er iets verschrikkelijks,” vervolgt Dolf Janssen.

Dolle Dinsdag

Op dinsdag 5 september 1944, ook wel bekend als ‘Dolle Dinsdag’, ging het gerucht dat de geallieerden in aantocht waren om Nederland te bevrijden. Als reactie daarop zijn veel Nederlanders door de Duitse bezetter gevangen genomen. “Daar was oom Adolf er één van. Hij werd door twee NSB’ers uit Ommen opgepakt in de Korte Heezenstraat, naar een politiebureau gebracht en vervolgens getransporteerd naar Kamp Amersfoort. Van daaruit is hij met 1440 mensen naar concentratiekamp Neuengamme getransporteerd, naar later bleek het laatste transport daar naar toe. Daar is hij in 3 maanden ‘vernichted’. Het motto van het kamp was ‘Vernichtigung durch Arbeit’,” aldus de 71-jarige Doetinchemmer.
Door zware arbeid zonder eten is Adolf daar omgekomen. “Zijn sterfdatum is 1 januari 1945. Echter ruim een jaar later, op 4 januari 1946, kregen zijn ouders, mijn opa en oma, pas een overlijdensbericht. Vanaf dat moment is mijn oma altijd ziek geweest. Zijn dood heeft jarenlang een grote schaduw over onze familie gelegd.”

Vijf jaar geleden heeft Dolf met zijn zoon Tijmen een gedenktegel geplaatst in voormalig concentratiekamp Neuengamme, ter herinnering aan zijn oom Adolf. Het kamp waar Judith Schuyf een boek over schreef; Nederlanders in Neuengamme. “Ik heb daar toen een toespraak gehouden. Drie keer ben ik daar geweest. Het doet mij iedere keer veel als ik de herdenkingstegel zie. Vooral ook als je nagaat dat mijn vader de dans heeft weten te ontspringen door zijn hoofd in een emmer kokend water te stoppen.”Meer berichten