<p>Muurschildering op de Vijverberg.</p>

Muurschildering op de Vijverberg.

(Foto: foto Roel Kleinpenning)

Deceptie: De Graafschap loopt na remise promotie mis na wolkbreuk

Doetinchem - De Graafschap speelt vanavond om promotie naar de Eredivisie. Om 20.00 uur begint het duel tegen Helmond Sport. Wij schakelen om die tijd in bij ESPN Sports en beschrijven minuut per minuut de stand van zaken op de velden. Niet alleen in Doetinchem, maar ook bij concurrenten Go Ahead Eagles, Almere City en NAC Breda.

00.33 Dagblad de Gelderlander meldt dat er onlusten zijn bij stadion De Vijverberg en dat de ME in actie moet komen. Net als vrijdag eindigt de avond nog meer in mineur door figuren die met glas, vuurwerk en fakkels gooit. Een triest einde van een toch al teleurstellende avond.

22:31 “Ongekend dat we in twee wedstrijden het niet kunnen afmaken, een enorme domper”, stamelt Ted van de Pavert voor de camera van ESPN Sports. “We moeten ons oprichten voor de nacompetitie, dat zal wel moeten.” Trainer Mike Snoei refereerde aan de befaamde acht minuten, die na de regenbreak nog gespeeld moesten worden tot de rust. “Hierin kregen we vier enorme kansen, die moeten erin. Ook op het laatst kregen we kansen. Dit hebben we aan onszelf te wijten. We zijn als een bokser tegen de grond gegaan en we moeten weer op staan.”

23:13 Ongeloof bij supportersop social media. “Hoe heeft De Graafschap dit kunnen weggeven?”, is de teneur.

23:09 Eindstand in Doetinchem: 0-0; De Graafschap redt het niet! Go Ahead Eagles promoveert naar de Eredivisie.

23:02 Vijf minuten blessuretijd. Zinderende spanning. 

23:00 Het is na elven en de blessuretijd breekt bijna aan. Hoe lang nog?

22:55 Nog maar vijf minuten. Het begint toch echt precair te worden. Kom op, Superboeren!

22:50 Plots begint Helmond Sport bij vlagen aardig te combineren, terwijl bij De Graafschap de krachten weg lijken te vloeien. Trainer Mike Snoei begint er al een tikkie wanhopig uit te zien. Nog 10 minuten. Dit is niet goed voor de het zenuwstelsel van de Acherhoekse tifosi.

22:41 Het niveau wordt er niet beter op. Helmond Sport ramt elke bal blind naar voren, maar ook De Graafschap zoekt via de lange bal de kortste weg naar de frontlinie. De tijd begint langzaam ook een factor te worden, nog 19 minuten officiële speeltijd. Melvin Platje komt in het veld. Gaat hij het goudhaantje worden?

22:25 De tweede helft is een kleine tien minuten bezig en het is eenrichtingsverkeer. Helmond Sport krijgt de bal niet van eigen helft en je zou zeggen dat de 1-0 niet lang kan uitblijven.


Terwijl De Graafschap nog 20 minuten moet, kijkt Go Ahead Eagles toe op het scherm van het stadion van Excelsior. - Martijn Kraan

22:12 Na een minuut of acht, die nog stond voor de eerste helft, is het nu rust. Een rust van vijf minuten ongeveer, waarschijnlijk nog nimmer vertoond. De Graafschap heeft in de paar minuten van zo-even een paar enorme kansen gecreëerd, het is wachten op de bevrijdende openingstreffer.

22:06 We spelen weer op de Vijverberg, al rolt de bal niet optimaal. Konings is in het veld gekomen voor Hilderink. De Graafschap begint furieus. Tutuarima komt zeer goed weg dat Dieperink hem geen tweede gele kaart geeft na een schwalbe. 


Verre inworp van Van Heertum. - Martijn Kraan

21:55 Go Ahead Eagles wint en zet de druk vól op De Graafschap. De Superboeren moeten nu absoluut winnen. Dat weten de spelers en de druk zal alleen maar groter zijn. Almere City speelt gelijk, maar dat is niet meer van belang. Het gaat tussen de rivalen Go Ahead Eagles en De Graafschap.

21:52 Blessuretijd bij Excelsior-Go Ahead Eagles. Spannend, mocht Excelsior nog scoren, dan is dat voor De Graafschap zeer gunstig. Bizar is dat op de Vijverberg de spelers aan de warming-up bezig zijn. 

21:42 Slecht nieuws uit Rotterdam. Kuipers kopt Go Ahead Eagles op voorsprong tegen Excelsior. Daarmee zouden de Deventenaren op 77 punten komen. Aangezien de Eagles een veel beter doelsaldo hebben dan De Graafschap, heeft De Graafschap niet meer genoeg aan een gelijkspel en moet dus winnen. De berichten zijn dat er om 22.00 uur weer gevoetbald gaat worden. NAC ziet ondertussen zijn voorsprong verdampen en de nummer 5 op de ranglijst lijkt dus doorgestreept te kunnen worden als kandidaat-promovendus.

21:32 Almere City komt op 1-1 tegen Jong PSV. Het komt dus terug in de race, maar de roodhemden hebben nog zeker een goal nodig.

21:30 Cambuur verkleint het gat tegen NAC: 1-2. Een mogelijk scenario is dat dadelijk NAC, GA Eagles én Almere níet winnen en dat De Graafschap daarmee promoveert, terwijl de spelers in de kleedkamer aan het wachten zijn op de opknapbeurt van het veld.


Met man en macht wordt aan het veld gewerkt. - Martijn Kraan

21:12 Op de andere velden wordt wel verder gespeeld. NAC komt op 0-2 voorsprong in Leeuwarden en Almere komt achter tegen Jong PSV. De virtuele stand is nu:
2.De Graafschap 77 pt,
3.NAC 76 pt,
4.GA Eagles 75 pt.
5.Almere 74 pt.

21:02 Scheidsrechter Dieperink besluit een half uur af te wachten om te kijken of de wolkbreuk dat voorbij is en het veld bespeelbaar. De vraag is of ze bij NAC, GA Eagles en Almere ook wachten of dat die wedstrijden voort gaan.

20:53 Scheidsrechter Rob Dieperink geeft aan dat voor hem de veiligheid van de spelers topprioriteit heeft en dat het veld eerst bespeelbaar moet zijn voordat hij eventueel verder gaat spelen. Ook paniek op de andere velden, want de beslissende wedstrijden moeten tegelijkertijd worden afgewerkt. Dilemma ook voor de KNVB.


Veldbewerkers aan het werk. - Martijn Kraan

20:44 Voorlopig wordt er niet gevoetbald in Doetinchem. Voor trainer Mike Snoei een mooie gelegenheid om de ploeg op scherp te zetten, want tevreden kan hij niet zijn geweest over de eerste 40 minuten.

20:41 Het veld op de Vijverberg wordt onbespeelbaar en scheidsrechter Rob Dieperink staakt voor even de wedstrijd! 

20:35 Noodweer in de Achterhoek. Extreme regenval en hagel zorgt voor bijzondere taferelen vanaf de Vijverberg. De bal rolt niet lekker door, maar er wordt vrolijk verder gevoetbald. 0-0. In Leeuwarden scoort Sidney van Hooijdonk de openingstreffer voor NAC Breda. De Bredanaars maken alleen nog kans bij een eventuele nederlaag van De Graafschap.

20:21 Gele kaart voor Lieftink nadat eerder ook Tutuarima al volledig terecht een gele prent voorgehouden kreeg van arbiter Dieperink uit Borculo. Stand nog 0-0.

20:00 “Volle bak, opportunisme. Dat moet De Graafschap doen en daar zijn ze sterk in”, zegt analyticus Kees Kwakman. De ploegen komen het veld op. Voor de duidelijkheid: het gaat om De Graafschap-Helmond Sport, Cambuur-NAC Breda, Excelsior-GA Eagles en Almere City-Jong PSV. Bij winst is De Graafschap zeker van promotie.

19:53 Kees van Wonderen, trainer van Go Ahead Eagles, gaat ervan uit dat De Graafschap wint en dat zijn ploeg dus maximaal derde kan worden. Jeroen Rijsdijk van Almere City ziet zijn ploeg vanavond alsnog promoveren. Over een kleine twee uur weten we het.

19:40 Nog 20 minuten tot de aftrap. De grote vraag is: hoe gaan de spelers om met de spanning? Op papier heeft De Graafschap de betere selectie en de meeste ervaring. Maar ja, dit soort wedstrijden speel je niet elke dag... “Wij gaan promoveren!”, zijn Ralf Seuntjens en trainer Mike Snoei overtuigend voor de camera ESPN Sports.

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten