Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Zand erover

Maandagmorgen 17 mei kwamen er drie diepladers en een enorme kraan naar de fietstunnel Prinsenhof / C.Missetstraat om de dertig ton zware betonkolos te demonteren en af te voeren voor hergebruik. De poging mislukte en een man in een imposante veiligheidsjas riep: ‘Dat wordt slopen’.

Onze fotograaf stuurde zijn foto gelijk door naar deze krant en uw columnist mailde de tekst “Redding fietstunnel mislukt” net voor het drukproces zou starten naar de redactie.

Toen wij twee dagen later thuis kwamen was er van de tunnel niets meer te zien, zelfs geen sloopafval. Het leek meer op de netjes aangeharkte voortuin vroeger bij ons thuis met Pasen. Bij een nieuwe poging was het gevaarte succesvol gedemonteerd en afgevoerd.

Toen ik de leider van het project liet weten dat de krant met foto van de eerste poging jammer genoeg al in de bus lag en dat ik dat vervelend vond voor de bergers kreeg ik een mooi antwoord dat ik u niet wil onthouden: “De tunnel was op z’n Achterhoeks gebouwd… safe en solide, had de aannemer niet verwacht, daarom eerste poging mislukt. Hoe komen ze erbij te denken dat we na één keer opgeven?”

Ik kon slechts antwoorden: ‘Foutje bedankt, en mooi dat eigenwijze Achterhoekers niet opgeven na een mislukte poging’. Inmiddels gaan de werkzaamheden door met het ‘versterken’ (in gewone mensentaal gedeeltelijk afgraven) van het talud rond de Walmolen om plaats te maken voor fietspaden en parkeerhavens. Er kwamen enorme stukken muur onder de wal vandaan, een vrachtwagen vol. Geen oude stadsmuren overigens, het zijn de resten van de gesloopte Missetgebouwen. In eeuwenoude stadsmuren zitten volgens historici geen plastic afvoerbuizen en elektra. Een expositie zoals bij de opgravingen van de unieke kazemat uit 1530 onder de Terborgseweg of de toezegging van de nu tussentijds vertrekkende wethouder Marleen Sluiter hier iets blijvends mee te doen voor de stad kan dus achterwege blijven. Het overgebleven gruis van de Missetmuren werd bedekt met zwart zand. Net als bij de kazemat denkt men waarschijnlijk: Snaveltjes toe en zand erover. Goed gaon

Meer berichten