Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Dikke uitlaat

Onze kleinzoontjes van zeven zijn helemaal weg van Max Verstappen. Er gaat geen week voorbij of ze gaan naar school in een teamshirt van hun held op wielen. Zoals veel jongens van hun leeftijd kennen ze bijna alle automerken. Sportauto’s en ‘vette’ jeeps krijgen extra aandacht. Meestal lopen ze eerst naar de achterkant van een auto om te kijken hoeveel dikke uitlaten eronder zitten.

Wat je rijdt, ben je zelf, zei Jaap Blokker van de bekende keten altijd, zo wilde hij geen mensen in dienst nemen met een Porsche, omdat die volgens hem niet met geld konden omgaan. Ik denk dat die werknemer in ieder geval op tijd op z’n werk is omdat hij anders vervelende opmerkingen over z’n auto zou krijgen.

Dat was bij Ladarijders heel anders. Afgelopen week keek ik vol respect naar de zwaarste bergetappe van de ronde van Spanje. Drie Nederlanders reden met de besten omhoog. Motoren en auto’s hadden moeite hen te volgen. Daardoor moest ik denken aan een autoblad voor snelle jongens waar ik ooit de volgende vragen las. Wat is een Lada op de top van een berg? Een mirakel. Wat zijn twee Lada ’s op de top van een berg? Sciencefiction. En wat zijn drie Lada’ s op de top van een berg? Een rare plaats voor een autofabriek. Yuop van 't Hek vertelde al eens dat die auto achterruitverwarming had in verband met bevroren handen bij het aanduwen.

Veel jonge bestuurders zijn gek op een auto met bulderende uitlaat. Ik denk wel eens dat het geluid dat men produceert soms iets zegt over het gebrek aan aandacht. Vooral bij verkeerslichten en drempels, blijkbaar ontworpen om laag over de grond rijdende occasions uit de straat te weren hoor je dat aan het aantal decibels.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden