Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

De gemeente?

Als mensen op verjaardagen of elders klagen over wethouders en ‘de gemeente‘ die het nooit goed doen en zeggen dat ik dáár eens over moet schrijven vraag ik meestal: "Wat zeiden ze, toen je hen daarover aansprak?" In bijna alle gevallen blijkt dan dat de klacht ‘van horen zeggen’ is, en niet verder is gekomen dan de borreltafel.

Als ik vertel dat mijn ervaring een andere is, worden de wenkbrauwen gefronst. 'Die lui die dat aanvalsplan binnenstad maken gaan toch ook hun eigen gang' krijg ik vaak te horen.

Ik neem de moeite te informeren naar de achtergrond van een besluit

Mijn vader zei vroeger tegen mij: "De gemeente? Dat zijn wij zelf." Die benadering sprak mij aan en dus neem ik sindsdien de moeite te informeren naar de achtergrond van een besluit. Wat ik ook van hem leerde, was om te kijken of ik dat andere standpunt zou kunnen verdedigen of een alternatief heb.

Deze week las ik de vette kop: 'Racebaan verdwijnt'. Wij kijken dagelijks op de Missetstraat en hebben net als onze buren nooit het idee gehad dat het een racebaan of autoweg was. Dat alles wat ergens geschreven staat niet zo hoeft te zijn, wisten we natuurlijk wel. Er waren andere zaken waar aanwonenden en mensen die de overlast op hun bordje kregen elders in de stad zich druk om maakten. Men reageerde massaal en wat gebeurde er? Het college koos voor een variant die draagvlak bleek te hebben bij de burger. Natuurlijk blijven er wensen, maar mensen kijken nu met andere ogen en zien dat er een mooi plan ligt. Kost een paar cent maar dan heb je ook wat. We horen zelfs voorzichtige complimenten voor de werkgroep en de gemeente, omdat men naar betrokken burgers luisterde.

De gemeente? Dat zijn wij zelf, leerde mijn vader mij vroeger al. Blijkt hij weer gelijk te hebben gehad.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden