Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Trots op Gaanderen

De stichting sport en Cultuur in Gaanderen bestaat vijftig jaar. Men vierde die mijlpaal met een feestelijke vergadering met afgevaardigden van de aangesloten verenigingen in plaats van een dure receptie met fratsen.

Gaanderen wilde vijftig jaar geleden een sporthal, maar daar was natuurlijk geen geld voor volgens het toenmalige gemeentebestuur. Of men zich wel realiseerde wat dit de gemeenschap wel zou gaan kosten? Doetinchem ‘zelf’ had ook geen sporthal, waarom het dorp dan wel? Laat maar zien of jullie een eigen aandeel van tachtigduizend gulden bij elkaar kunnen krijgen, was de hooghartige en onmogelijke eis.

Dat laat een hechte gemeenschap zich echt geen twee keer zeggen. Binnen een jaar was er maar liefst honderddertienduizend gulden, omgerekend naar nu tweehonderdvijftigduizend euro. Ik herinner mij dat er bijvoorbeeld elke maand huis aan huis statiegeldflessen werden opgehaald. Gelukkig alleen de lege. Na een feestje denk ik daar nog wel eens aan, omdat ik het statiegeld nu zelf mag besteden. De sporthal kwam er natuurlijk, en werd geopend door burgermeester Cornelissen die keek alsof hij alles uit eigen zak had betaald. Door zijn houding zou je hem nog bijna bedankt hebben voor je eigen geld. Pas toen Doetinchem ook een sporthal wilde realiseerde B&W zich dat ‘de stad’ nooit zo’n bedrag bij elkaar zou brengen. Dat betekende dus, geen sporthal in Doetinchem of het eigen geld terug naar Gaanderen. Voor die laatste optie werd uiteindelijk gekozen. Voor de besteding van dat geld heeft iedereen een eigen verwachtingspatroon en dan bedoel ik geen knippatroon voor een positiejurk. Met de rente op dat eigen kapitaal werkt de stichting sport en cultuur inmiddels vijftig jaar ten bate en volle tevredenheid van de aangesloten verenigingen. Wij wonen met veel plezier in de binnenstad. Toch zeg ik vaak met enige trots: ‘Ik woon in Durkum, maor kom uut Gaanderen’.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden