De plek aan de zijkant van de voormalige Plantsoenschool, aan de Burg. Tenkinkstraat. Hier vond het Jongerencentrum uiteindelijk een thuishaven destijds. (foto: Peter Groeskamp)
De plek aan de zijkant van de voormalige Plantsoenschool, aan de Burg. Tenkinkstraat. Hier vond het Jongerencentrum uiteindelijk een thuishaven destijds. (foto: Peter Groeskamp) (Foto: Peter Groeskamp)

Kronyck ploft weer op de mat

Doetinchem - Op 8 december verschijnt Kronyck, het kwartaaltijdschrift van Historische Vereniging Deutekom en van de Oudheidkundige Verenigingen Salehem en Gander.

Het tijdschrift valt in de bus bij leden van deze verenigingen en is voor 5 euro te koop bij het Stadsmuseum Doetinchem, Boekhandel Raadgeep en Berrevoets te Doetinchem en de Readshop in Zelhem.

In dit nummer vindt men weer een keur van artikelen over historie uit een langer en een kort verleden. Boerderij Mentingslag (ook wel het IJseltje genoemd) wordt uitgebreid besproken. Deze boerderij staat op de Doetinchemse Monumentenlijst en is het middelpunt bij de discussie over de bouw van het Slingeland Ziekenhuis. Auteur Henk Harmsen wil, zonder direct deel te nemen aan deze discussie, de grote waarde van dit monument in de kijker zetten en toelichten in de hoop dat dit uitgangspunt meer aandacht krijgt dan tot nu toe.
Miel Kaiser, de Doetinchemse promotor van weleer, komt nog een keertje voorbij. Zijn betrokkenheid met de KNAC wordt toegelicht. Harry Krul vertelt over de bulten van Bultendorp en wat daar allemaal mee gebeurde. De naam Bultendorp komt men regelmatig tegen, bijvoorbeeld ook in carnavalskringen, maar waar kwam deze naam vandaan? De gemeentewet van Thorbecke had zijn invloed op gemeenteraden in Nederland. Maar was dat ook in Doetinchem zo? Paul Hilferink geeft uitsluitsel en laat zien dat de politieke verhoudingen destijds tamelijk vast lagen, gestuurd vanuit kerkelijke overmacht. De schrijver Ben Bekker zal voor velen een leuke herinnering zijn. Jacob Schreuder laat als onderdeel van een serie over schrijvers van hier zien wat zijn betekenis was en is.
Voor de jongere senioren onder ons is het artikel van Peter Groeskamp over de oprichting van een jongerencentrum in Doetinchem een stukje nostalgie. Een amusant en interessant overzicht van de tijd van toen. Kan een politie-inspecteur in de oorlogsjaren GOED of FOUT zijn? Co Roording schrijft over inspecteur Lebbink en zijn wedervaren. Soms was er ook een GRIJS gebied, zoals men hier kan lezen. Struikrovers hebben altijd tot de verbeelding gesproken en in het verhaal van Bennie Eenink komen ze nog weer eens tot leven. Op zijn eigen wijze weet deze verteller ons mee te nemen in de avonturen van deze wegpiraten.
Kortom, een lezenswaardig nummer, dat verkrijgbaar is bij de adressen die zijn genoemd in de aanhef van dit artikel. Wie met regelmaat deze artikelen wil lezen, kan lid worden van een van de oudheidkundige verenigingen in Doetinchem, Gaanderen en Zelhem (zie hun websites). U kunt ook bellen met 0314-335410.

Meer berichten

Shopbox