Ook zo benieuwd naar deze Parel van de Achterhoek?
Ook zo benieuwd naar deze Parel van de Achterhoek? (Foto: Jessica de Lepper)

Portretten zonder poeha in Stadsmuseum Doetinchem

Doetinchem - Een half jaar trok fotografe Jessica de Lepper met journalist Erik Hagelstein door het land voor het project Parels van de Achterhoek.

Het resultaat van het project is een boek waarin twintig levensverhalen zijn vastgelegd van Achterhoekers die nationaal en soms internationaal furore maakten (zie elders in deze krant).
Een selectie portretten uit het boek, gemaakt door Jessica de Lepper is vanaf 12 december te zien in het Stadsmuseum Doetinchem. Het is haar eerste grote solo-tentoonstelling. 'Parels van de Achterhoek' is een fantastisch project geworden. Het was heel mooi om te doen. De levensverhalen van de mensen die Erik interviewde zijn zo inspirerend', vertelt ze.
De Lepper (Doetinchem, 1975), is portretfotografe. Ze is autodidact, maar studeerde ook aan de Fotovakschool in Apeldoorn. 'Voor Parels van de Achterhoek kon ik helemaal mijn eigen gang gaan. Ik heb me enigszins verdiept in de achtergrond van de mensen, maar verder heb ik het ook laten gebeuren. Voor een goede foto is het van belang dat je een klik krijgt met degene die je portretteert. En dat was elke keer het geval. De meeste foto's zijn gemaakt bij de mensen thuis. Soms op het werk, soms in een etablissement. Belangrijk was dat het een ongedwongen plek was waar de Parels zich op hun gemak voelden. Als dat zo is kun je portretten maken die de kracht en de eenvoud van de geportretteerden laten zien: natuurlijk, oprecht en zonder enig poeha.'
In de tentoonstelling is ook een korte film te zien met daarin de straatinterviews die journalist Wim van de Louw met zijn zoon Noud maakte over de bekende oud-Achterhoekers die voorkomen in het boek.

Meer berichten

Shopbox