Foto: n.v.t.

Glasvezel Buitengebied Achterhoek Zuid

Regio - Nog niet eerder was snel internet zó dichtbij. Vier gemeenten in Achterhoek Zuid trekken samen op bij de vraagbundeling voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden. Als meer dan 50% van de ruim 5600 adressen, waarvan ca. 2000 in de gemeente Doetinchem, een abonnement afsluit bij één van de vier providers wordt in 2018 gestart met de aanleg van glasvezel.

Internet in de buitengebieden is matig en op sommige plekken zelfs heel slecht, dat geldt zowel voor de snelheid als voor de stabiliteit. Het simpele koperdraadje moet te grote afstanden overbruggen en dan hou je geen snelheid meer over.

In de dorpskernen en de stad is vaak al glasvezel maar juist in de buitengebieden, waar veel bedrijven zitten en die we met z’n allen bewoonbaar willen houden, nog steeds niet. Dat heeft vooral te maken met de hoge kosten van aanleg vanwege grote afstanden en relatief weinig adressen.

Hebben we nou echt glasvezel nodig?!

Daarop is maar één antwoord mogelijk; een volmondig JA!

In gezinnen met studerende kinderen loopt de frustratie regelmatig hoog op en agrarische bedrijven of bedrijven die werken met ICT-systemen (welk bedrijf doet dat niet…) kunnen nauwelijks werken vanwege de beperkingen van bandbreedte. Neem bijvoorbeeld fotograaf Timo Steijntjes: “Als fotograaf zet ik veel foto’s van sportwedstrijden en evenementen online. Heel veel data die momenteel met een snelheid van 1,8 Mb/s het net op gaan. Om gek van te worden! Een snelle internetverbinding is voor mij een heel grote wens. Niet alleen voor mijn foto’s maar ook om klaar te zijn voor de toekomst die heel snel dichterbij komt”. Zelfstandig ICT-er Erik Kempers: “Gelukkig werk ik deels op locatie bij klanten die gewoon snel internet hebben, daar kan ik de updates van m’n systemen doen. Thuis is het te traag en instabiel. Daar ben ik uren bezig met een simpele update, dat is echt vervelend werken. Met glasvezel kan ik pas echt goed werken vanuit m’n bedrijf aan huis, nu is dat echt niet mogelijk”.

Snel internet heb ik niet echt nodig hoor…. (of toch wel?!)

Voor mensen die geen studerende kinderen hebben, geen bedrijf, geen grote ICT-systemen gebruiken of die niet echt iets doen met foto’s of filmpjes klinkt het wellicht als ‘mwah, dat glasvezel heb ik niet nodig, ik kan mailen, een YouTube filmpje kijken en WhatsAppen, dat is zat’.

Toch is dat serieus het heroverwegen waard. Er zijn weinig dingen zeker in het leven maar één ding toch wel echt: we gaan steeds meer online doen. Tv kijken, aansturen van apparatuur, alarm/beveiligingssystemen en zeker ook zoiets als zorg op afstand. Mensen die nu in het buitengebied wonen, wonen vaak prachtig en willen daar zo lang mogelijk blijven. Logisch, maar wat als er zorg nodig is. Met goed en stabiel internet is er zoveel meer mogelijk! Ziekenhuizen en thuiszorginstellingen bieden dit nu al en dat neemt alleen maar verder toe. Denk aan een consult met de arts vanuit huis, toesturen van röntgenfoto’s om op afstand te kunnen overleggen, een val-alarm in huis en andere signaleringen. U bedenkt het en het kan! Tenminste.. als er snel internet is. Zo kunnen mensen dus langer thuis wonen! En nu we toch naar de toekomst kijken: wat als het huis verkocht moet worden en alle woningen in de buurt hebben wel een glasvezelaansluiting. Het moge duidelijk zijn dat een huis zonder aansluiting dan niet meer wordt verkocht.

Aanleg en de kosten

Als op 19 februari in heel Achterhoek Zuid meer dan 50% van de adressen een abonnement heeft afgesloten start de aanleg van glasvezel in 2018. Voor de adressen die zich dan niet hebben aangemeld en achteraf toch een aansluiting willen geldt dat dit tegen de werkelijke kosten van aanleg wordt gedaan. Dat begint met een bedrag rond de duizend euro extra en kan oplopen naar flink veel meer. Twijfelt u of u het wilt of niet; laat u informeren door een lokale adviseur of een van de ambassadeurs van Glasvezel Buitenaf.

Informatie op de website en bij ambassadeurs

Vorige maand heeft het bedrijf CIF (die de vraagbundeling en de uitrol coördineert) een informatieavond gehouden voor enthousiaste bewoners van buitengebieden in Achterhoek Zuid die de rol van ambassadeur op zich willen nemen. Ambassadeurs zijn uw buren of plaatsgenoten die informatie kunnen geven en kunnen helpen met het maken van de keuze of doen van de aanvraag. Op de website van Glasvezelbuitenaf.nl staan alle ambassadeurs met naam en telefoonnummer. www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/achterhoekzuid

Kijk op de site en neem vooral contact op als u vragen heeft.

Ook op de Facebookpagina @glasvezelachterhoekzuid kunt u veel informatie vinden en meehelpen om ervoor te zorgen dat we de 50% drempel ruim gaan halen!

De ambassadeurs doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het gebied Achterhoek Zuid vanaf volgend jaar op glasvezel aangesloten wordt. Aanmelden bij een van de providers kan nu al, u betaalt pas als u daadwerkelijk glasvezel hebt en als alles werkt.

Meer berichten

Shopbox