Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Column Ben Beijer: Lekkerste ooit

Zondag vierde ik mijn verjaardag al met familie en vrienden, toch blijft het etentje komende week met onze kinderen, hun partners en kleinkinderen het mooist. De jongens weten precies naar welk restaurant ze willen.

Samen eten was en is bij ons het hoogtepunt van de dag. Het is ruim dertig jaar geleden dat onze jongste dochter belde vanaf haar studentenflat en zei: Mam, ik kom vanavond thuis eten, kun je er misschien rekening mee houden dat ik vegetariër ben geworden?

Nu is mijn vrouw ondanks of misschien wel omdat ze slagersdochter is, niet de grootste vleeseter, toch was het een verrassende vraag. Eenmaal thuis vroeg onze dochter; Pa heb jij op de Twenteroute wel eens een tijd achter een veetransportwagen gereden? Toen ik dat bevestigde zei ze, en je eet toch nog steeds vlees. Zij bleek die maandagmorgen achter zo’n dierentransport het besluit te hebben genomen geen vlees en vis meer te eten.

Toen ze in Costa Rica woonde bleek het echter niet zo eenvoudig om voldoende gezonde bouwstoffen binnen te krijgen, en kwam de vis aarzelend terug op tafel. Onze dochter is 30 jaar later nog steeds overtuigd vegetariër, maar bakt net zulke geweldige gehaktballen als haar Oma vroeger voor haar gasten. Vorige week was ze vanuit de Randstad als zo vaak bij haar zus. De jongens zijn gek op hun tante die altijd tussen hen in moet zitten. Dochterlief had in plaats van vlees een vegetarische vervanging, en natuurlijk wilden de jongens die al een gezonde hoeveelheid groente en vlees op hun bord hadden dat alternatief proeven. Even later zei Thijs uit de grond van z’n hart: Natas, dit is het lekkerste eten óóit. Bas proefde ook even en vulde spontaan aan: klopt, lekker én gezellig, om vervolgens lachend een mooi stukje vlees te pakken.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden