Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Ontspannen

We zijn een tijd niet op vakantie geweest, onze woonplek met zicht op de Walmolen, Oude IJssel met aan de horizon de Montferlandse bossen en de vele gastvrije restaurants om de hoek geven ons al een ontspannen vakantiegevoel.

Toch begint het bij winterse regenbuien af en toe wat te kriebelen. Als ik een vliegtuig hoor achter de wolken, krijg ik zin in een vlucht naar de zon.

De agenda blijkt echter bijna net zo vol als vroeger. In de winter vliegen we normaal altijd naar de zon. In voorjaar en zomer jaar gaan we op de bonnefooi, pakken een hotel en bepalen per dag welke kant we op gaan, en hoe lang we blijven. Lang leve de vrijheid.

Uiteraard hebben we net als meer leeftijdgenoten aan een cruise gedacht, maar mijn herinnering aan een keer zeevissen en hoe ik overboord hing om de vissen te voeren, weerhouden mij nog. Mijn wederhelft wil overigens dat we zelf blijven bepalen waar we per dag naar toe gaan en dat schijnt bij een cruise nogal lastig te zijn. Vroeger dacht ik vliegangst te hebben, tot de eerste vlucht een ontspannen reis werd. Doet me denken aan onze jonge jaren toen we samen met m’n broer en onze vriendinnen met een tent op vakantie gingen. Kan ik jongelui aanbevelen, als je elkaar na twee weken niet de te kleine tent uit vecht, kom je de volgende vijftig jaar ook samen door. Het was de tijd waarin iedereen opschepte over z’n rijprestaties. We reden zonder fatsoenlijke pauzes duizend kilometer om in Italië de laatste tweehonderd over naar knoflook ruikende onverlichte regionale wegen te rijden om zo geen tol te betalen. We spraken op feestjes over de oude Brennerpas en de Gotthardtunnel alsof we die zelf hadden aangelegd. Dat waren nog eens ‘ontspannen’ vakanties.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden