Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Communicatie ?

Het proefproject ‘Mobiel Gedeeld in de Achterhoek’ wordt afgeblazen, las ik onlangs. Het blijkt te duur omdat er voor in totaal zeven auto’s maar een paar gebruikers zijn.

Aangezien ik het project niet ken, ga ik naar de site en klik op het filmpje ‘sociaal autodelen Achterhoek’. Gelukkig kan ik het Dinxperloos dat er wordt gesproken redelijk verstaan, en begrijp ongeveer wat er wordt uitgelegd, mijn vrouw heeft moeite.

Het concept komt er op neer dat als Tante Agnes uit de Keijenborg naar Doetinchem wil, zij gebruik kan maken van een deelauto die in haar dorp staat. Hoe je met een deelauto bij Tante komt is niet duidelijk. Als er geen openbaar vervoer vanaf een dorp is, zal er ook geen bus naar die plaats gaan denk ik, maar misschien is dat te simpel gedacht.

De auto’s stonden in Beltrum, Bredevoort, Aalten, Haarlo, Keijenborg, Mariënvelde en Hengelo. In Netterden blijft de proefauto tot 2019 wachten op een gebruiker. Voor mensen die het Oost Achterhoeks dialect niet verstaan, staan de teksten in het A.B.N. op de site. Hier en daar nog lastig genoeg, bij “autodeel concepten vergelijken” kan men kiezen tussen; traditioneel, one way, peer2peer, of mobiel gedeeld. Geen idee wat die termen betekenen. Bij traditioneel denk ik aan de eigen auto, Bij one way, zie zelf maar hoe je weer thuis komt, en bij peer2peer aan de bekende onderwijsmethode ‘samen leren samen groeien’. Bij mobiel gedeeld kan ik mij een deelauto voorstellen.

Er staat ook dat u bij drie van de vier mogelijkheden niet wordt geholpen bij de verkoop van uw auto. Het lijkt erop dat de organisatie zelf al weinig vertrouwen had in een goede afloop. Toch sluit men met de constatering dat dit unieke autodeelsysteem iedereen in staat stelt zijn mobiliteitsbehoefte te communiceren. Dat is de aanbieders blijkbaar niet gelukt. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden