Jos Rabelink: "Vier jaar na de oprichting kwam ik bij de muziekvereniging." (foto: Roel Kleinpenning)
Jos Rabelink: "Vier jaar na de oprichting kwam ik bij de muziekvereniging." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Van harmonie tot blaasorkest

(door Carla van der Meer)

Gaanderen - Symfonisch Blaasorkest Gaanderen (SBOG) viert dit jaar haar 60-jarig jubileum met het openingsconcert Music4All dat op zondag 4 februari gehouden wordt bij De Pol in Gaanderen. Erelid en concertmeester Jos Rabelink is bijna vanaf het begin bij het blaasorkest. Hij blikt terug op 60 jaar historie.

"Vier jaar na de oprichting kwam ik bij de muziekvereniging", vertelt Rabelink. "Die heette toen nog harmonie Sint Caecilia. Ik was 12 jaar en ik stond buiten te luisteren naar de muziek. Ik werd naar binnen gehaald en kreeg een trompet aangeboden, maar mijn vader zei 'neem maar een klarinet', want die had hij ook gespeeld. Zo kon hij mij helpen. De vereniging bestond toen nog alleen uit mannen en er waren maar drie of vier jeugdleden." De geschiedenis van SBOG gaat eigenlijk veel verder terug. "De oorsprong ligt in 1915 bij de Sint Martinus fanfare", laat Rabelink weten. "De fanfare werd later een harmonie. In 1956 kwam er een tweespalt en de vereniging is gestopt. In 1958 is er een compleet nieuwe vereniging opgericht. Anders hadden we nu ons 103-jarig bestaan kunnen vieren." In 1964 kwam er een nieuwe voorzitter, Erich Loesink. Hij veranderde in 1966 de katholieke vereniging in een algemene, zodat ook protestantse jongens lid konden worden. De naam Sint Caecilia werd gewijzigd in Harmonie Gaanderen. Loesink heeft samen met dirigent Wim Megens de vereniging groot gemaakt. Door hun toedoen kwam er ook een jeugdorkest. Eind jaren zestig kwamen er ook meisjes bij de vereniging."

SBOG, dat in 2003 deze naam kreeg, heeft in de zestig jaar maar vier dirigenten gehad: Wim Megens, Ben van Wessel, Nico Boom en Joop Boerstoel. De laatste is sinds 19 jaar dirigent. "Hij is een zeer gedreven vakman", laat Rabelink weten. "Hij weet wat er leeft in de vereniging en wat mensen bezighoudt." Het was Rabelinks idee om bijzondere concerten te gaan organiseren. In 1992 werd Night of the Proms gehouden. "Dat sloeg ontzettend aan", zegt hij. "Ik werd in de regio veel gevraagd om daar ook de regie van concerten te doen. Het is de kunst om mensen te boeien. Zo zoeken we steeds naar nieuwe uitdagende concerten." Muziek en organiseren zijn Rabelinks hobby's. Op zijn 17e zat hij in het bestuur. Met 18 jaar was penningmeester. In 2009 heeft hij de onderscheiding Ridder in de orde van Oranje Nassau ontvangen voor zijn inzet voor de vereniging. Hij is erelid en concertmeester.

Aan het concert Music4All doet heel SBOG mee, van de groep Muziek maak je zelf, het startersorkest, het opleidingsorkest tot aan het grote orkest.

Het openingsconcert Music4All is op zondag 4 februari om 11 uur bij De Pol in Gaanderen. Entree 10 euro. Info: www.sbo-gaanderen.nl.

Meer berichten