André Kuipers doceert. (foto: Roel Kleinpenning)
André Kuipers doceert. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Kun je paardrijden op de maan?'

(door Carla van der Meer)

Doetinchem - Astronaut André Kuipers gaf vrijdag een collegetour aan leerlingen van groep 7 van basisscholen uit de regio. Hij werd door de 470 kinderen bij Iselinge Hogeschool met een daverend applaus ontvangen. De leerlingen mochten vragen stellen. "Kun je paardrijden op de maan?", vroeg Nikkie zich af.

"Dan zou het paard een ruimtepak aan moeten", zegt Kuipers. "Verder denk ik dat het paard op de maan hele hoge sprongen zou kunnen maken, want de zwaartekracht is daar veel minder." Wat het ontbreken van zwaartekracht met je doet, zagen de kinderen in de film van de ruimtereis van Kuipers waar hij door het ruimtestation zweeft en uitleg geeft over de werkzaamheden die hij daar gedaan heeft.

'Zo voelt het'

Samen met de kinderen deed hij een experiment met de zwaartekracht hier op aarde. Ze moesten allemaal zover mogelijk voorover bukken en na een poosje weer rechtop gaan staan. "Wat voelen jullie", vroeg hij. "Licht in het hoofd en een vol hoofd", antwoorden veel kinderen. "Zo voelt het ook in de ruimte", legt Kuipers uit. "Alles zweeft, dus ook het vocht in je lichaam, zoals bloed. Het gaat zich herverdelen. In het begin voel je je niet lekker."

"Op school hebben we vragen bedacht", zegt Karlijn. "Een paar kinderen mochten hun vraag aan André Kuipers stellen. De vraag die wij met ons groepje bedacht hadden, zat er niet bij. Wij wilden weten of hij wel eens bang is geweest in de ruimte?"

Teun en Lars willen weten hoe hij sliep in de ruimte. "Alles zweeft, dus er is geen onder of boven", geeft Kuipers aan. "Het maakt niet uit of je op de grond of tegen het plafond slaapt of staand in een kast."

Zoë wilde weten of je ook astronaut kunt worden als je hoogtevrees hebt. "Ja dat kan", beaamde Kuipers. "Ik heb zelf ook hoogtevrees, maar in de ruimte heb ik daar geen last van. Je moet wel tegen krappe ruimtes kunnen, want er is niet veel plek in het ruimtestation."

"Kun je sporten in de ruimte?", wilde Auke weten. "Ja, je móet zelfs sporten", antwoordde Kuipers. "Anders gaat je spierkracht achteruit. We sportten elke dag twee uur."

"Hoe ga je naar de wc in de ruimte?", vroeg Suze. "Alles gaat zweven, dus daar moet je rekening mee houden", legt Kuipers uit. "Daarom moet je eerst de afzuiging aanzetten voordat je naar de wc gaat. Dat doe je maar één keer fout." Kuipers legt uit dat de urine weer gezuiverd wordt en dat het water weer drinkwater wordt. Er ging een bah-geroep door de aula.

"Op school hebben de kinderen zich voorbereid op deze collegetour", legt meester Tjeerd uit. "Ze vonden het heel spannend en leuk om André Kuipers in het echt te zien."

Meer berichten