Het Nederlands Symfonie Project brengt in Amphion een lyrisch en energiek programma. (Foto PR)

Het Nederlands Symfonie Project brengt in Amphion een lyrisch en energiek programma. (Foto PR) 

Amphion gastheer symfonieproject

Algemeen

De jaarlijkse concertreeks van het Nederlands Symfonie Project (NeSP) vindt dit jaar in de derde week van augustus weer plaats. Dit projectmatige symfonieorkest bestaat uit conservatoriumstudenten, recent afgestuurde professionele musici en top-amateurs. Het orkest heeft als doel jonge, getalenteerde musici ervaring op te laten doen met het spelen van de grote werken. Schouwburg Amphion is vrijdag 20 augustus gastheer van de aftrap van de concertreeks ‘Contrast.’

DOETINCHEM - Het Nederlands Symfonie Project bevordert daarnaast artistieke kruisbestuiving door telkens de samenwerking te zoeken met andere kunstvormen. De artistieke leiding van het project is in handen van de jonge Zeddamse dirigent Pim Cuijpers. Voorheen repeteerde het orkest, toen nog bekend als Symfonie in de Achterhoek, in Doetinchem, maar dit jaar zal het orkest zich in Hengelo voorbereiden op de concertserie.

Programma

Het Nederlands Symfonie Project brengt deze zomer met het lyrische en energieke programma Contrast twee uitersten uit de Romantiek ten gehore. De concerten zullen worden geopend met het Tweede Hoornconcert in Es van Richard Strauss. Dit stuk uit 1943 is een van de laatste composities van de bekende operacomponist, waarin hij zijn gave voor intimiteit en verfijning toont. Het concert is geschreven voor een kamerbezetting, waarbij het orkest geregeld in dialoog gaat met de solo-hoorn. De hoornpartij zal gespeeld worden door Mees Vos, solo-hoornist van Phion en hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en een oude bekende van het NeSP. Hij maakte in 2015 namelijk deel uit van het orkest.

De concerten worden vervolgd met het stuk dat in 1803/1804 het begin van de Romantiek inluidde: Beethovens Symfonie nr. 3 Eroica. In dit reusachtige werk breekt hij met de klassieke compositiewetten. De symfonie brengt een ongekende kracht teweeg door de voortdurende afwisseling van heroïek, drift en menselijk lijden. Aan het eind is het echter de vrijheid die zegeviert. Het programma Contrast staat symbool voor het afgelopen coronajaar. Het Nederlands Symfonie Project hoopt dat de concertserie niet alleen een nieuw cultureel seizoen opent, maar ook een periode vol herwonnen vrijheid en gezondheid markeert.

Het Nederlands Symfonie Project zal Contrast in Doetinchem op vrijdag 20 augustus uitvoeren, de aanvang is om 20.15 uur. Via https://www.amphion.nl/theater/nederlands-symfonie-project-contrast zijn gratis kaarten te reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant