Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Foto: foto Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: De Graafschap

Algemeen

Burgemeester, als we stellen dat voetbalvereniging De Graafschap dé icoon is van Doetinchem: is dat terecht of overdreven?

“De Graafschap is niet alleen de club van Doetinchem, maar ook van de Achterhoek. Ik denk dat De Graafschap met recht een van de vlaggenschepen van de Achterhoek genoemd mag worden. Daarmee is de club van grote waarde voor onze landelijke bekendheid en veel mensen zijn door hun werk voor de club ook sociaal met elkaar verbonden. De club heeft een maatschappelijke rol die ze goed vervult. Opgericht in 1954 was De Graafschap een van de tien eerste clubs in het Nederlands betaald voetbal. Inmiddels hebben drie generaties Doetinchemmers en Achterhoekers de wedstrijden bezocht, soms eerst aan de hand van hun opa of vader.”

Wat betekent de bekendheid van de club voor onze gemeente? Doet de gemeente daar wat mee?

“Je kunt De Graafschap en de naam Superboeren zonder overdrijving een sterk merk noemen. In het kader van relatiebeheer nemen wij met enige regelmaat gasten mee naar thuiswedstrijden. De Regio Achterhoek heeft permanent 10 stoelen en zorgt ervoor dat daar constant gegadigden voor zijn. Zo kun je ook Achterhoek promotie bedrijven.”

U hebt in uw carrière ook te maken gehad met een andere club in het betaald voetbal, namelijk FC Groningen. Wat zijn volgens u de verschillen?

“Toen ze nog in het Oosterpark Stadion speelden, kwam ik daar regelmatig. Later vanaf 2006 na de verhuizing naar het Euroborg stadion werd dat een stuk minder. Een betonnen kolos voor meer dan 22.000 mensen zonder veel sfeer. Hier bij de Graafschap is dat anders. De club is laagdrempelig, het maakt niet uit of je in de Business Club zit of op de Spinnekop. Iedereen loopt hier door elkaar, de sfeer is gewoon anders en prettiger. Dat zit in de cultuur van de club, maar ook in de atmosfeer van het stadion De Vijverberg.”

Normaal zouden zo’n 12.500 bezoekers in het Vijverberg stadion kunnen. Nu zijn er dat door corona maar twee derde van dat aantal. Werkt dat?

“Gelukkig mag er nu al weer meer publiek in het stadion dan vorig jaar. Het is lastig te voorspellen hoe het verder gaat, maar ik hoop dat alles weersnel als vanouds wordt. Het maximumaantal bezoekers wordt niet door de KNVB bepaald, maar door de regering. Die regels zijn niet alleen op voetbal van toepassing.”

Hoe wordt het besmettingsrisico ingeschat?

“De ervaring tot nu toe is dat bij evenementen in de buitenlucht waar bezoekers komen met een vaste zitplaats en een negatief testrapport bij zich er geen problemen te verwachten zijn.”

Valt er nog een opheffing van de stadionbeperkingen te verwachten?

“Rond 14 of 15 augustus verwachten we dat de regering met nieuwe maatregelen komt. Zoals het er nu uitziet zal dat een verdere versoepeling betekenen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant