Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Foto: foto Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Regionale aanpak ondermijning Achterhoek

Algemeen

Burgemeester, er bestaat een regionale aanpak van ondermijning in de Achterhoek. Wat houdt die in?

“Om te beginnen moeten we vaststellen dat ondermijnende criminaliteit toeneemt; ook hier. Het vormt een reële bedreiging van de rechtsorde en gaat ons allemaal aan. De harde criminaliteit is vooral gekoppeld aan de drugswereld. Neem als voorbeeld een middenstander met financiële problemen die geld aanneemt en daarna gedwongen wordt crimineel geld wit te wassen. Daarna komt hij er nooit meer los van. Je kunt in de invloedsfeer komen door honing en stroop of door de roede. Hoe het ook gaat; aan het eind is de betrokkene medeverantwoordelijk en wordt ook vervolgd, net als de daders. Vaak komt er maar één moment dat je kunt kiezen. Als je eenmaal in de klauwen komt van deze types kom je er niet meer uit. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, ga er dan niet op in!”

Hoe nijpend is het probleem; is er sprake van toename in de regio?

“Er is zeker sprake van toename en het is verstandig dit niet alleen als gemeente op te pakken, maar juist samen in de regio.”

Welke rol kunnen inwoners vervullen bij deze aanpak?

“De rol van de inwoners is alert blijven en iets melden dat je verdacht voorkomt. Beter een keer ten onrechte dan niet melden wanneer er wel wat aan de hand is. Meldingen kunnen digitaal gedaan worden via de site www.meldmisdaadanoniem.nlof bellen met 0800-7000. Dit is in de praktijk aantoonbaar effectief gebleken en je anonimiteit is absoluut gewaarborgd.”

Er bestaat terughoudendheid om meldingen te doen. Is dat terecht?

“Dat is niet terecht. In de eerste plaats is de ernst van het probleem te groot. Ook als de melder achteraf zou willen weten wat er met zijn melding is gedaan hoort hij daar niets meer over. Zijn naam kan dus later niet per ongeluk in een dossier opduiken.”

Welke successen zijn tot nu toe geboekt?

“In het afgelopen jaar zijn in onze gemeente zo’n tien aan drugs gerelateerde zaken opgerold waarvan zes als gevolg van meldingen. Dit zijn soms bedrijfspanden, maar nog vaker gewone woningen die we vervolgens voor minimaal drie maanden sluiten.”


Wat doen u en uw collega’s eraan burgers meer bewust te laten worden van het probleem?

“Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland organiseerde in samenwerking met zeven gemeenten in de Achterhoek de online talkshow KIEK UUT, gericht op ondernemers. In Doetinchem ging ik met de teamchef van politie, een deskundige en een ondernemer in gesprek over ondermijnende criminaliteit. De uitzending is na te kijken via het YouTube kanaal van het PVO Oost-Nederland. Daarnaast loopt er continu een bewustwordingscampagne voor ondernemers en inwoners. Vanaf oktober starten we zelfs een extra campagne die inwoners bewust maakt van de gevolgen die hennepteelt en het dealen van drugs kan hebben. Die campagne zetten we samen met Sité en politie op.”


(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant