Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Dat wordt 'm niet

Als we ‘s avonds naar Amphion lopen, komen we langs een kledingzaak die altijd duidelijk is met het geven van advies. Als iets ook maar een beetje te klein of te groot is zegt de verkoper vriendelijk maar duidelijk. “Dat gaat hem dus niet worden.”

In Arnhem is er ook duidelijkheid bij de geplande verbouwing van het Rijksmuseum. Er is geen aannemer te vinden die de werkzaamheden wil uitvoeren voor de beschikbare 15 miljoen. Gemeentebestuur en directie kwamen zo tot de ontdekking dat er iets mis moet zijn met budget of wensenlijst. Bij de bouw van Amphion is dat jammer genoeg anders gegaan, vandaar dat de beste schouwburg van Nederland al tijden ontsierd werd die door foeilelijke veiligheidshekken. Gelukkig zijn die bouwhekken nu vervangen door een mooie semipermanente afrastering.

Goedkoop blijkt nu
duurkoop

Amphion is inmiddels al een vermogen kwijt aan onderzoeksrapporten advocaat- en gerechtskosten. Wie gaat dat betalen zoete lieve Gerritje? Tijdens de ontwerpfase is er gekozen voor een schuine buitenmuur van zachte stenen i.p.v. dure natuursteen. Goedkoop blijkt nu duurkoop.

Amphion is, als bekend voor de derde keer uitgeroepen tot de beste schouwburg van ons land. Directie en medewerkers verstaan hun vak, dat wisten wij als gasten al, mooi dat dit door professionals wordt bevestigd. Of dat ook over architect en bouwbedrijf gezegd kan worden is maar zeer de vraag. Daar waar in Arnhem geen aannemer concessies wil doen, ging er bij ‘de bouwexperts’ in Doetinchem geen belletje rinkelen. Het is te hopen dat de rechter t.z.t. ook zal concluderen dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het gebouw bij de ‘vakmensen’ ligt en niet bij de opdrachtgever. Amphion had moeten kunnen vertrouwen op de vakbekwaamheid van de bouwers. Architect en aannemer hadden net als de aannemers in Arnhem en mijn Doetinchems kledingverkoper moeten zeggen: “Dat gaat hem dus niet worden”. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden