Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

Foto: foto Roel Kleinpenning

In gesprek met de burgemeester: Ontwikkelingen op Binnenhof

Algemeen

Burgemeester, na de verkiezingen is het in Den Haag nog niet rustig geweest. De verkenner heeft gemeld dat er een andere bestuurscultuur zou moeten komen. Wat houdt dat precies in?

“Belangrijk is dat wat aan de overlegtafels gebeurt transparant is, dus geen voorgekookte afspraken. Duidelijk moet zijn wie praat met wie waarover. Afstemming mag niet zover gaan dat Kamerleden monddood worden gemaakt. Met 17 fracties en krappe meerderheden wordt dat best nog ingewikkeld. Degenen die nu om meer transparantie vragen, moeten zichzelf ook anders gaan gedragen. Het vraagt wat van het kabinet maar ook van de Kamer.”

We weten nog niet hoelang het gaat duren tot er een nieuw kabinet en een coalitieakkoord is. Zijn er zaken die blijven liggen en wat merken wij daarvan?

“Een demissionair kabinet houdt zich alleen bezig met zaken die geen uitstel kunnen verdragen. Eén daarvan is natuurlijk corona, maar andere zaken blijven nu liggen en dat moet niet te lang duren. Wij moeten doorgaan met nadenken over belangrijke lange termijnzaken die over 5 of 10 jaar moeten gebeuren. Nu komt eerst de formatiefase die gaat over wie met wie gaat regeren. Dat is nog best ingewikkeld. Voor belangrijke beslissingen is een breed kabinet het beste, maar dat is niet makkelijk te formeren en de volksvertegenwoordiging moet ook ruimte krijgen.”

Regio Achterhoek organiseert jaarlijks een lentediner in Den Haag waarvoor Eerste en Tweede Kamerleden worden uitgenodigd. Wanneer vindt het diner plaats en wat wilt u bereiken?

“We doen dit nu al een aantal jaren. Het diner vindt op woensdag 19 mei in Nieuwspoort plaats. Dit jaar digitaal wegens corona. Toch schatten wij dat er een stuk of 20 Kamerleden aan zullen deelnemen. Bij een fysiek diner waren er dat waarschijnlijk meer geweest, maar voor een digitale bijeenkomst is dat een mooi aantal. Er zijn een paar thema’s zoals Lekker Eten in De Achterhoek, maar ook wonen en bereikbaarheid. Er worden een paar presentaties gegeven onder meer over slimme industrie en verduurzaming.”

Wie zitten namens Regio Achterhoek aan tafel tijdens het lentediner?

“Namens de Board zijn dat Mirjam Koster, Koen Knufing en ikzelf. Verder doen op ieder Kamerlid drie gesprekspartners uit De Achterhoek uit diverse maatschappelijke organisaties mee.”

Wie trekken aan het stuur bij de komende kabinetsformatie?

“Als het over partijen gaat is wie met wie nu nog een beetje koffiedik kijken. Over personen is het helemaal moeilijk. Het lobbycircuit is natuurlijk al volop actief. Voor een brede coalitie zouden zoveel mogelijk partijen in een volgend kabinet vertegenwoordigd moeten zijn. Het is niet ondenkbaar dat de harde kern weer uit VVD, CDA en D66 zal bestaan.”

Als u een van de punten van een nieuw akkoord zou mogen invullen, wat zou die inhouden? 

“Mijn grote wens is dat we in Nederland anders gaan denken over ruimtelijke ordening. Niet langer de Randstad en de rest. We moeten ons breder gaan opstellen. Wij in het Oosten kunnen als het om woningen gaat een betere bijdrage leveren. Dat geldt niet alleen voor De Achterhoek maar ook voor Twente en het IJsselland.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant