Jacqueline Terwijn in de bibliotheek in Doetinchem met het prentenboek van het jaar, 'Coco kan het' (foto: Roel Kleinpenning)
Jacqueline Terwijn in de bibliotheek in Doetinchem met het prentenboek van het jaar, 'Coco kan het' (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Lees een boek dat je zelf leuk vindt’

Algemeen

Doetinchem - Het is weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Door bekende oorzaken zien deze er anders uit dan voorheen. “We gaan het vooral digitaal doen.”

door Hans Hissink

Van 20 tot en met 30 januari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het aanmoedigen van voorlezen van peuters en kleuters die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Door corona zien deze dagen er anders uit dan voorgaande keren.

“We hadden al besloten om de kinderen en hun ouders niet in de bibliotheek te ontvangen, maar dat we naar de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven toe zouden gaan. Vervolgens kwam er een lockdown waardoor dat plan ook niet kon doorgaan. Nu gaan we het digitaal doen,” legt Jacqueline Terwijn uit. Zij is educatiespecialist bij bibliotheek West-Achterhoek.

Digitaal

Jacqueline vertelt hoe de digitale vorm er uitziet. “Er is een verhaal opgenomen en allerlei verwerkingsopdrachten die we normaal gesproken ter plekke zouden doen, hebben we nu, met de materialen erbij, gefilmd. We sturen dat naar de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die het op hun beurt weer naar de ouders kunnen doorsturen. Daarbij hopen wij dat de ouders aangemoedigd worden om met het verhaal aan de slag te gaan.”

Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Jacqueline Terwijn hoopt dat dit een goede manier is om ouders te motiveren om hiermee door te gaan. “Er is veel publiciteit voor het prentenboek van het jaar, ‘Coco kan het’. Deze is in de boekhandel te koop. Er zit een vingerpopje bij. Als ouders dit boek kopen, krijgen zij ideeën aangereikt om erover te praten.”
Volgens Jacqueline is voorlezen heel erg belangrijk. “Maar het gaat er vooral om dat je met de kinderen in gesprek gaat over wát je hebt gelezen. Sommige ouders vinden dat lastig. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe lastiger zij het vinden. Als ze een filmpje krijgen waarin het boek voorgelezen wordt dan kan dat helpen. Er zijn niet zoveel andere dingen die zo knus zijn om samen te doen als voorlezen.”

De educatiespecialist van bibliotheek West-Achterhoek heeft nog enkele tips voor ouders. “Lees vooral een boek dat je zelf ook leuk vindt. Praat er dan over met je kind, vraag wat hij of zij ervan vindt. Lees ook kinderen die zelf kunnen lezen zo lang mogelijk voor.”

Behalve ‘Coco kan het’, zijn de prentenboeken ‘Woeste Willem’, ‘Kom uit die kraan’ en het tekstloze ‘Alfabet’ populaire voorleesboeken.
Op de website van de bibliotheek zijn allerlei tips te vinden over het voorlezen. Ook is er informatie te vinden over de Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.

bibliotheekwestachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant