Wim Vriezen heeft het album 'Rumours' van Fleetwood Mac in handen, die hij nog wekelijks verkoopt, en de nieuwe LP van Mc Carteney. (foto: Roel Kleinpenning)
Wim Vriezen heeft het album 'Rumours' van Fleetwood Mac in handen, die hij nog wekelijks verkoopt, en de nieuwe LP van Mc Carteney. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Minder reizen, meer platen en cd’s

di 29 dec 2020, 15:32 Algemeen

Doetinchem - Terwijl op veel plekken de verkoop daalde, gingen bij Wim Vriezen van Wim’s Muziekkelder de vinyl platen en cd’s als zoete broodjes over de toonbank. “Misschien komt dat omdat de mensen meer thuiswerken en minder reistijd kwijt zijn”, zegt Wim. “Ook gingen ze niet op vakantie of uit eten. Dat geld besteden ze nu aan platen, boeken of spelletjes. Het klinkt misschien raar, maar ik heb het beste jaar ooit gehad.”

door Carla van der Meer

Toen het in maart minder druk werd in de binnenstad vroeg Wim zich af waar dat heen moest. “Maar vanaf de tweede week van april hebben we weer goed gedraaid, totdat de tweede lockdown kwam”, vertelt hij.

Spookstad

“Doetinchem is een spookstad geworden. Ik had gedacht nog een knaller te maken deze laatste paar weken van het jaar en ik heb groot ingekocht. De winkel is dicht, dus ik bezorg nu de bestellingen. Ik ben blij als ik nu 25 procent van de omzet haal. De winkels gingen dicht voor vijf weken, maar wat zeggen ze over een paar weken? Het is heel onzeker hoe het hierna verder gaat. Ik snap het niet goed. Je mag wel een pizza afhalen, maar geen platen of cd’s.”

Van 60’s naar 70’s

Het valt Wim op dat het vinyl-kopend publiek steeds jonger wordt. Ook de belangstelling voor de muziek schuift hier wat in mee. Waren het eerder vooral platen uit de jaren 60, zoals van The Beatles, nu ziet Wim dat er meer belangstelling komt voor de jaren 70 zoals de Eagles, Fleetwood Mac en Deep Purple. “Sinds de film Bohemian Rhapsody van Queen is ook de vraag naar platen van deze groep toegenomen”, laat Wim weten.

“We zien ook een verschuiving van muziek naar de jaren 90, toen alles op cd ging. Mensen kopen nu toppers van die tijd, zoals Nirvana en Radiohead, op vinyl. Ook de nieuwe Danny Vera is heel populair. Die is helemaal uitverkocht. Roller Coaster is zelfs op single uitgebracht.”

Ook komen van grote artiesten cassettebandjes uit. “Dat is in Engeland begonnen en naar hier overgewaaid”, vertelt Wim. “Een paar jaar geleden hadden ze mij uitgelachen als ik zei dat er cassettebandjes te koop zijn. Nu zie je dat iemand die fan is van een band of een auto uit de jaren 70 met een cassettespeler koopt het leuk vindt om ze te hebben.”

De muzieksmaak is door corona niet anders geworden. “Ook de mijne niet”, geeft Wim aan. “Ik vind het leuk om nieuwe muziek te ontdekken en om mensen enthousiast te maken. Maar nu de winkel dicht is, gaat dat even niet. Ik heb veel nieuw en tweedehands binnengekregen. Dat ben ik nu aan het opruimen, zodat het er straks weer pico bello bij staat. Ik mis de klanten en ook de bandjes die hier op zaterdagmiddag kwamen spelen. Hopelijk kunnen we na 19 januari weer open.” Tot die tijd bezorgt Wim bestellingen bij de mensen thuis. Online bestellen kan via:

www.wimsmuziekkelder.nl/webshop

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier