Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning
Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

‘Houd rekening met elkaar, heb elkaar lief en kijk naar elkaar om’

Algemeen

Na een hectische laatste dag, toen supermarkten door kopers bestormd werden, is Nederland vorige week dinsdag in een lockdown gegaan. Doel van de lockdown is om contacten tot een minimum te beperken. De maatregelen blijven van kracht tot en met 19 januari met een kleine verlichting tijdens de kerstdagen. In Doetinchem spreken we met burgemeester Mark Boumansover de situatie waarin we nu zitten.

door Bert Vinkenborg

Wat betekent deze strenge lockdown voor de inwoners en voor ondernemers?

“Het heeft een enorme impact want we hebben behoorlijk strenge beperkingen opgelegd gekregen en dan hebben we het niet alleen over de horeca en winkels. Dit raakt iedereen, of het nou privé of zakelijk is. Opvallend was dat dit keer de beperkingen direct van kracht werden. Al snel werd duidelijk; het uitgangspunt is dat in beginsel bijna niets meer kan.”

Wat is het verschil nu met de eerste golf in april en mei?

“Het aantal besmettingen is enorm hoog en stijgt nog steeds. Onze ziekenhuizen zijn vol. We krijgen - en dat is anders dan tijdens de eerste golf - de piek in het aantal besmettingen niet afgevlakt. Sterker nog; afgelopen week zagen we weer een forse stijging. We kunnen niet anders dan streng ingrijpen.”

Mensen worden vaak heel inventief als het gaat om maatregelen te omzeilen.”Dat is helaas een feit. Mensen gaan zoeken waar de regels misschien niet 100% duidelijk zijn.”

“Volgens mij snappen we allemaal de bedoeling achter de regels: zorg er voor dat je zo min mogelijk in contact kom met anderen. Alleen zo voorkom je besmetting. Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en ook anderen in hun directe omgeving daarop aanspreken. Ik begrijp overigens als geen ander dat mensen het na negen maanden zat beginnen te worden. De dingen die we nu niet kunnen doen raken ons allemaal. Jongeren kunnen niet naar school of aan teamsport doen. Ouderen kunnen niet naar een theater, een horecagelegenheid of De Graafschap. De eenzaamheid neemt voor veel mensen toe. Het is en blijft heel moeilijk.”

“Een verpleegkundige uit Doetinchem die in het Radboud ziekenhuis werkt, heeft een boek geschreven met veel foto’s die daar op de intensive care zijn gemaakt. De titel is ‘Door onze ogen gezien’. Ik raad iedereen die twijfelt het te lezen. Als je dat gelezen hebt twijfel je niet meer.”

Hebt u een boodschap voor de inwoners van de gemeente?

“De belangrijkste boodschap die ik kan geven is ‘Houd rekening met elkaar, heb elkaar lief en kijk naar elkaar om.’ Het jaar 2021 zal nog een hele tijd in het teken van corona blijven staan. Als straks alles weer enigszins normaal wordt, hebben de bedrijven en instellingen het vertrouwen van de burgers hard nodig om er weer bovenop te komen. Help elkaar om de normale dingen weer op te pakken.”

Wat gaat de gemeente met de nieuwjaarreceptie doen?

“Ik wil er altijd wat bijzonders van maken met een speciale happening. Alle inwoners zijn ook dit jaar weer (digitaal) welkom! We starten op maandag 4 januari om 20.21 uur met mijn (korte) nieuwjaarstoespraak. Daarna kan iedereen deelnemen aan de Grote Gemeente Doetinchem Quiz door in te loggen op www.doetinchem.nl/nieuwjaar. Je maakt kans op een paar echte Doetinchemse uitjes.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant