Logo doetinchemsvizier.nl


Wethouder Peter Drenth en wethouder Jos Sluiter vertellen voor Regio 8 over project Zomer Ondernemer voor jongeren. (foto: Roel Kleinpenning)
Wethouder Peter Drenth en wethouder Jos Sluiter vertellen voor Regio 8 over project Zomer Ondernemer voor jongeren. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Start onderneming in zomervakantie

(door Carla van der Meer)

Doetinchem - Jongeren tussen de 15 en 22 jaar uit de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek, die er serieus over denken om een eigen onderneming te starten, kunnen in de zomervakantie deelnemen aan het project ZomerOndernemer. Ze leren de basiselementen van het ondernemer zijn, zodat ze na de vakantie met hun eigen bedrijf aan de slag kunnen.

Welke onderneming de jongeren willen starten, maakt niet uit. Het kan van alles zijn, van een IT-bedrijf tot aan cupcakes bakken Zolang de jongeren maar weten wat ze willen en zolang ze maar serieuze plannen hebben. "Er is een selectie aan de poort om serieuze kandidaten eruit te halen", zegt Peter Drenth, wethouder gemeente Doetinchem. "De jongeren moeten de stap willen zetten om nu ondernemer te worden. Ze moeten daarom al wel over hun onderneming nagedacht hebben en ze moeten al iets online hebben. Ze worden begeleid met contacten met de Kamer van Koophandel en met de bank. Als het gaat zoals beoogd, dan heeft ongeveer een kwart tot een derde van de jongeren na de zomer een zaak." "We proberen rond de dertig jongeren bij elkaar te krijgen", geeft Jos Sluiter, wethouder gemeente Oude IJsselstreek aan. "Ze komen bij het Graafschap College bij elkaar waar ze begeleid worden door professionele coaches in samenwerking met regionale ondernemers. De onderlinge interactie kan de jongeren verder helpen. Bijvoorbeeld de een heeft al een aanvraag voor iets gedaan, terwijl de ander daar nog mee worstelt. Ze kunnen informatie delen. Maar er kunnen ook samenwerkingen ontstaan." ZomerOndernemer is niet nieuw. Het project loopt al zeven jaar in verschillende regio's in Nederland. "De vraag rees of dit ook iets voor De Achterhoek zou zijn? We vinden het project een mooie manier om jongeren te begeleiden naar een eigen onderneming, zodat ze een toekomstbestendige, zelfstandige bron van inkomsten hebben", laat Drenth weten. Ook jongeren uit andere gemeenten, die in Doetinchem of Oude IJsselstreek studeren, kunnen zich aanmelden. "Het gaat ons om de economische dynamiek van De Achterhoek", zegt Sluiter. De twee gemeenten steken jaarlijks allebei een bedrag van 9 duizend euro in dit project. Het project dat ongeveer zes weken duurt, start met een driedaagse training. Daarna gaan de jongeren in hun eigen tijd aan de slag om hun bedrijf van de grond te krijgen. Wekelijks zijn er workshops en wordt de voortgang besproken. Aan het eind van de zes weken, bepalen de jongeren of ze met hun bedrijf verder gaan. Mocht dit project succesvol zijn, dan wordt het ook in andere Achterhoekse gemeenten gestart. Meer informatie of aanmelding: www.zomerondernemer.nl.

1 reactie
Meer berichten

Shopbox