Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Genieten

di 28 jul 2020, 09:01 Algemeen

Wij zijn niet gebonden aan een bepaalde tijd van het jaar om vakantie te vieren en genieten ook zonder verre reizen. We kozen vaak voor het buitenland, maar nu voor eigen land.

Dat gaat ook zo met eten: ik ben gek op stamppot andijvie en boerenkool, maar ook op de Italiaanse of oosterse keuken. Gisteren stond ik voor onze oven te genieten van het bruinen van een mooi stuk vlees, en bedacht dat ik op tv vaak heel wat mindere programma’s voorbij zie komen. Toen wij vorige week oosters aten, moest ik aan de Japanners en Chinezen denken die de laatste jaren met busladingen tegelijk naar de toeristische attracties komen. Als u de molens in Kinderdijk of Zaanse schans wilt bezoeken is dat nu een unieke kans. Giethoorn is misschien minder in trek vanwege de besmettingen afgelopen week, maar zonder de honderdduizenden Chinezen die daar jaarlijks komen zou ons eigen Venetië zo maar eens op uw lijst met dagtripjes kunnen staan.

Een oud-collega had daar ooit een vakantieboerderijtje tot steeds meer Chinezen hun gehuurde bootjes bij zijn privé aanlegsteiger afmeerden om vervolgens hun terras in bezit te nemen. Zijn vrouw kwam zelfs groepen tegen bij hun toilet, in de keuken, kamer en slaapkamers. Allemaal vriendelijk glimlachende mensen die in de eetkamer erwtensoep bestelden. Men had: ‘Giethoorn met erwtensoep’ in de Chinese tv-documentaire ‘Nie Hao Holland’ gezien. Zijn vrouw probeerde de ongenode gasten duidelijk te maken dat zij geen restaurant hadden, maar dat zij hier gewoon woonden. Er werd hartelijk om gelachen: “Nice joke”, zei een Engels sprekende Chinees.

Omdat het eten (nog) niet kwam, vroeg hij een beetje onrustig hoe laat Giethoorn zou sluiten, er van uit gaande dat het een openluchtmuseum zou zijn. Als u net als ik Giethoorn alleen maar kent uit de film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra, is dit jaar misschien een laatste kans om daar in ‘betrekkelijke rust’ een dagje te genieten.

Goed gaon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier