Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

In gesprek met de burgemeester: Zomermaanden in Doetinchem

Algemeen

Burgemeester, de vakantiemaanden worden in Doetinchem anders dan we gewend waren. Door corona zij er geen evenementen zoals Stadsfeesten en kermis. Wat betekent dat voor de stad?

“Eén ding is voor mij zeker. Dit wordt een andere zomer dan we in vorige jaren gewend waren. De mensen houden vooral vakantie in eigen land. De campings, vakantieparken en hotels zitten bijna allemaal vol. Verschillende evenementen die altijd in de aanloop naar de zomer en erna plaats hadden zijn er nu niet. Toch denk ik dat het niet minder druk is, maar met andere activiteiten. Er is hier in Doetinchem zeker het een en ander te beleven voor onze zomergasten.”

Door het wegvallen van een aantal buitenlandse vakantiebestemmingen zouden we hier meer mensen mogen verwachten. Een recent onderzoek door onderzoeksbureau Locatusvoor de detailhandel laat zien dat er tot nu toe juist minder mensen komen. Klopt dat en wat doen we eraan?

“Er zijn wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij de uitkomsten van dat onderzoek, maar hoe je het ook wendt of keert het is een feit dat de binnensteden het moeilijk hebben. Je moet er veel aan doen om het publiek een paar uur in de stad vast te houden.”

Wat valt u op als u een rondje door de stad maakt en naar de terrassen kijkt?

“Ik loop meer dan vroeger, ook om een goede conditie te houden. Wat mij dan opvalt is een aantal hardnekkig leegstaande winkelpanden. Dat is de bevestiging dat een goed doordacht aanvalsplan voor de binnenstad hard nodig is. Door de coronacrisis hebben we de terrassen meer ruimte gegeven. Het zou interessant zijn om met elkaar na te denken hoe de terrassen van de toekomst er uit moeten zien. Het is nu een kwestie van overleven, maar we moeten daarna ook verder.”

De Gelderlander online heeft een rubriek met als titel Op Pad in de Regio. Alles wat maar enigszins een bezoek waard is in de provincie wordt daarin vermeld, alleen Doetinchem niet. Waar is het misgegaan met onze stadspromotie?

“Daar zouden we inderdaad wat aan moeten doen. Er is hier veel te beleven. Doetinchem heeft veel te bieden en dat is niet alleen maar horeca, maar ook cultuur en ander vermaak. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme kan daar wat aan doen.”


Hoe reageren de ondernemers die van het zomertoerisme moeten leven?

“Ze hebben allemaal een beroerde tijd achter de rug, maar men is op dit moment met een inhaalslag bezig. Ook als nog niet alles mag dan is de binnenstad toch een trekpleister.”

Is er nog een kentering te verwachten?

“Zolang er geen vaccin tegen het coronavirus is komen we niet van de beperkingen af. Als er nog een tweede golf infecties komt dan zeker niet. Op dit moment zien we op verschillende plekken de infectiecurve alweer stijgen. Laten we hopen dat Doetinchem daarvan gevrijwaard blijft.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier