Rondjes lopen tijdens de eerste training.
Rondjes lopen tijdens de eerste training. Foto: Remko Alberink

D´ran op De Vijverberg

Algemeen

Doetinchem - Dertig ballen, zesentwintig spelers, een uitgebreide staf en een veld dat erbij lag als een biljartlaken. De Graafschap begon gisteren aan de voorbereiding, de ´Road naar promotie´ is van start gegaan.

door Remko Alberink

De herstart bij De Graafschap na maanden van corona-pauze, was voor velen een verademing vorige week. Onder het toeziend oog van de fans werd de eerste training van de voorbereiding onder leiding van Mike Snoei in het stadion afgewerkt.

“Voor mij is dit een nieuwe start”, keek keeper Rody de Boer vooruit. De van AZ gehuurde doelman heeft heel bewust voor de Doetinchemse kampioenskandidaat gekozen. “Ik mocht bij AZ niet meer in Jong AZ keepen. Hier kan ik in een nieuwe omgeving keepen, daar waar ik bij AZ op de bank zat.”

Wat opviel met vroeger tijden was de rust rond het eerste elftal. Na het gekrakeel over de mislukte promotie van het afgebroken seizoen, is het rond het eerste team rustig. Waar de voorbereiding in hert verleden nog wel eens het domein was van buslading testspelers, goeie en heel slechte, heeft technische verantwoordelijke Peter Hofstede nu tijdig de spelersgroep ‘op orde.’

Doelstelling

Voeg daarbij de uitgesproken doelstelling van promotie en iedereen binnen de club weet waar hij aan moet voldoen. “De club heeft duidelijk uitgesproken te willen promoveren”, stelt Danny Verbeek, een van de nieuwelingen. ‘Ik ben blij dat de trainingen weer begonnen zijn. De afgelopen maanden was ik veel thuis, trainde ik ook nog wel, maar dat was soms best lastig te combineren., Nu zit er weer structuur in het programma, ik heb hier echt naar uitgekeken. We hebben weer een doel.”

Verbeek, die in augustus 30 jaar wordt, stond eerder onder contract bij FC Den Bosch, Standard Luik, NAC Breda, FC Utrecht, weer NAC Breda en weer FC Den Bosch in zijn geboorteplaats ‘s-Hertogenbosch. Hij kwam als speler meerdere keren op De Vijverberg. “Een volkse club, dat past wel bij mij. Ik heb altijd bij volkse clubs gespeeld.”

De Boer beleeft goede herinneringen aan De Vijverberg. “Behalve die laatste keer met Jong AZ dan. Als keeper van Telstar is het fanatieke publiek me wel bijgebleven.”

Naast beide nieuwelingen maakten ook de andere nieuwelingen hun eerste training mee op het ‘heilige gras’ van De Vijverberg. Hoofdtrainer Mike Snoei had er zin in. “De directie heeft uitgesproken te willen promoveren, en daaraan hebben wij ons geconformeerd”, stelde de Didamse trainer voor de tv-camera.

Oefenduels

De ‘voetbal-lockdown’, waarbij enkele oefenduels nu bijvoorbeeld nog een besloten karakter hebben, beïnvloedt de voorbereiding van de Betaald Voetbal Organisaties. Zo zijn er dit jaar geen buitenlandse oefenopponenten. De Graafschap gaat eind juli op trainingskamp naar Wageningen, alwaar het vier dagen op de Wageningse Berg traint. Verder speelt De Graafschap er een (besloten) oefenwedstrijd tegen FC Eindhoven.

In totaal komt de ploeg van trainer Mike Snoei zes keer in actie voor de competitie/ouverture. Dat lijkt niet denderend veel voor de grote selectie waarmee Snoei aan de voorbereiding begon. Het wordt een heel gepuzzel om iedereen voldoende speeltijd in de voorbereiding te geven. De eerste oefenwedstrijd is 21 juli tegen De Treffers.

Resterend oefenprogramma: Zaterdag 25 juli: De Graafschap-Helmond Sport (besloten); Donderdag 30 juli: FC Eindhoven-De Graafschap; Zondag 9 augustus: De Graafschap-FC Volendam (14.30 uur, op De Vijverberg); Zaterdag 15 augustus: De Graafschap-SC Heerenveen (16.00 uur op De Vijverberg); Zaterdag 22 augustus: De Graafschap-Heracles Almelo (14.30 uur).

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier