Afbeelding

Leerlingen Metzo College bouwen eigen 3D printer

Algemeen

DOETINCHEM – Ondanks de beperkingen tijdens de coronacrisis is het acht jongeren gelukt om, in hun eigen vrije tijd, een 3D printer te bouwen. Het gaat om een gezamenlijk project waarbij de IG & D Bedrijvig Doetinchem, dé belangenbehartiger van het Doetinchemse bedrijfsleven en het Metzo College hebben samengewerkt.

Ko van Renssen, voorzitter van de commissie ‘arbeid en scholing’ van de IG & D spreekt van een geslaagd project. “Het idee hiervoor is twee jaar geleden in Winterswijk ontstaan waarbij de doelstelling was om leerlingen te interesseren voor techniek. Dat ging zo goed dat in februari 2019 het initiatief werd uitgebreid en via de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) de hele regio doorgaat. Als IG & D hebben wij dit opgepakt voor Doetinchem en de samenwerking met het Metzo College lag voor de hand omdat één Technieklokaal binnen die school onderdak heeft.”

Voordat het project begin dit jaar van start ging zijn in de regio tweeëntwintig trainers zélf aan de slag gegaan om hun eigen 3D printer te bouwen. Deze trainers zijn daarna op verschillende locaties ingezet om leerlingen die aan dit project mee willen werken te begeleiden. “Hier binnen het Metzo zijn dat een aantal oud docenten, die op vrijwillige basis met de leerlingen aan de slag zijn gegaan”, vertelt Tonny te Winkel, docent PIE van het Metzo. “Het was de bedoeling om dit project in een week of tien af te ronden maar dat is door de coronacrisis een beetje anders gelopen. Als alles goed blijft gaan ronden de leerlingen de bouw van hun eigen 3D printer nog wel af voor de zomervakantie.”

Er wordt daarom op dit moment nog hard gewerkt door de jongeren, die overigens niet allemaal leerling zijn van het Metzo College. De jongste techniekenthousiasteling, Lenn, zit op dit moment nog in groep zes van de basisschool. “Ik vind techniek heel boeiend en ga graag met school naar het Technieklokaal. Ik mocht van mijn ouders meedoen aan dit project en ik heb best veel geleerd”, vindt hij. “Vooral dat je nauwkeurig moet werken en goed moet lezen wat je moet doen.” Diezelfde les trekt ook MAVO leerling Jip. “Als je eerst goed leest wat de bedoeling is, dan kan het eigenlijk niet misgaan. Maar soms zitten dingen even niet mee en dat is wel vervelend. Dan moet je weer een paar stappen terug en opnieuw beginnen.”

Oud-docent Marcel Caerteling, die samen met zijn collega Aloys Wolterink de ‘techneuten in de dop’ begeleidt, heeft dezelfde ervaring. “Wij hebben ook zelf een printer gebouwd en je weet hoe mannen dat doen. Eerst aan de slag en dan ergens in het proces ontdekken dat je beter eerst de instructie handleiding had kunnen lezen. ”De docenten genieten van de inzet en betrokkenheid van de leerlingen. “Ze doen dit per slot van rekening wel in hun eigen tijd, dat zegt iets over hun houding. Dit is een mooie manier om ze te laten ontdekken welke mogelijkheden er in ‘de techniek’ te vinden zijn.”

In september volgt een afsluitende activiteit waarbij uit alle zes de locaties de leerlingen bij elkaar komen en een soort ‘examenopdracht’ moeten doen. “Ze moeten dan een product printen volgens opdracht. Dus vanaf het zelf ontwerpen, tekenen en het omzetten daarvan naar computertaal tot aan het printen van het product. Als dat goed gaat worden ze de eigenaar van hun zelf gebouwde printer”, aldus Van Renssen.

De afgelopen maanden zijn vanuit dit 3D project in de regio al spontaan mooie initiatieven ontstaan. Zo is er een groep jongeren en trainers geweest die met hun eigen 3D printer beugels voor gezicht beschermende kappen hebben gemaakt en haakjes die in de zorg gebruikt worden om mondkapjes beter te bevestigen aan het hoofd. “Mooie voorbeelden van het inzicht dat deze jonge leerlingen hebben opgedaan en in de praktijk van het dagelijkse leven weten toe te passen”, aldus docent Tonny te Winkel. “We gaan hier na de zomervakantie zeker een vervolg aan geven, want het hele project en de samenwerking met de IG & D past perfect in de visie van het Sterk Techniek Onderwijs dat hier in de regio op poten wordt gezet.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant