Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Foto: Bert Vinkenborg

In gesprek met de burgemeester: Ondermijnende criminaliteit

Algemeen

Burgemeester, ondermijning lijkt een begrip voor criminaliteit die vooral beneden de grote rivieren voorkomt. Klopt dat nog wel? 

“Ondermijnende criminaliteit komt overal in Nederland voor, ook in de Achterhoek. We hebben het over een ingewikkelde materie die in alle geledingen van de samenleving voorkomt. Het gaat niet alleen om drugs, maar bijvoorbeeld ook om omvangrijke witwasoperaties. In de praktijk is het wel vaak aan drugs gerelateerd. Het tast het openbaar bestuur aan.”

Een aantal gemeenten begint experimenteel met legale wietteelt. Betekent dat we over enige tijd van het probleem af zijn? 

“Legale wietteelt helpt bij de legalisering van de keten waarvan onder andere coffeeshops deel uitmaken. Je hoeft geen voorstander van softdrugs te zijn, maar als het gelegaliseerd wordt, bevordert dat wel de veiligheid en een beter product. Wietteelt is maar één facet van een veel groter probleem. De hoeveelheid geld die nu in het drugscircuit omgaat is gigantisch.”

In mei werd in Drempt een drugslab opgerold. Het komt nu wel erg dichtbij. Is dat een teken aan de wand voor onze regio? 

“De actie in Drempt maakte pijnlijk duidelijk dat de internationale drugsmaffia zijn vingers hier in de markt krijgt. De dreiging van drugsoorlogen komt daardoor dichterbij. Het zou naïef zijn te denken dat het aan ons in de Achterhoek voorbij zou gaan.”

Welke onderdelen van Justitie zijn speciaal belast met de opsporing van dit soort criminaliteit? 

“Wij als gemeente investeren heel veel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Landelijk heeft de politie speciale afdelingen die zich hiermee bezighouden.”

Nog niet zolang geleden was er vooral sprake van Brabantse en Mocro maffia. Nu zijn er schijnbaar ook Zuid-Amerikanen actief in ons land. Drugsoorlogen daar zijn zo mogelijk nog gewelddadiger dan hier. Wat kan ertegen ondernomen worden? 

“Het raakt ons als overheid in ons werk. Wat we ertegen kunnen ondernemen is het uitoefenen van extra toezicht en vooral ook het bevorderen van het bewustzijn bij de burgers. Het zogenoemde Bibob beleid houdt in dat wij bestuursrechtelijk preventief kunnen onderzoeken of een persoon of onderneming een potentieel gevaar vormen. Daarin gaan we verder dan tot nu toe nog het geval was.”


Wat is de rol van een burgemeester in de strijd tegen dit soort criminaliteit? 

“Handhaving van de openbare orde en veiligheid is onderdeel van mijn portefeuille en daar hoort dit zeker bij. Drugscriminaliteit heeft op dit moment bij ons topprioriteit.”

Als een burger iets verdachts waarneemt en dat wil melden is die dan voldoende beschermd? 

“Een burger die iets ongewoons en verdachts opmerkt kan dat melden bij Meld Misdaad Anoniem via de site www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/ of telefoonnummer 0800-7000. Zijn anonimiteit wordt dan beschermd.”

(tekst: Bert Vinkenborg)





Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant