Roelof de Wit met zijn vader Chris op de nieuwe duofiets voor Den Ooiman. (foto Roel Kleinpenning)
Roelof de Wit met zijn vader Chris op de nieuwe duofiets voor Den Ooiman. (foto Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Voldoende geld door crowdfunding

Algemeen

Doetinchem - Hoe mooi is het voor verzorgings- en verpleeghuizen om na een hele vervelende periode weer iets leuks te ervaren. Verpleeghuis Den Ooiman kende zo’n heugelijk moment. Vorige week donderdag werd een nieuwe duofiets overhandigd en in gebruik genomen. “De aanschaf is met veel hulp tot stand gekomen.”

door Hans Hissink

Roelof de Wit is de initiatiefnemer geweest voor de aanschaf van de nieuwe duofiets, een variant op een tandem waarbij beide personen naast elkaar zitten in plaats van achter elkaar. Zijn vader is drie jaar geleden opgenomen op de PG (psychogeriatrische) afdeling van Den Ooiman. “Mijn vader is op een gegeven moment opgenomen in de crisisopvang bij Den Ooiman. Lichamelijk is hij redelijk goed, maar hij lijdt wel aan Alzheimer. Omdat alleen fietsen voor mijn vader geen optie meer was, fietste ik af en toe met hem op de oude duofiets.”

Crowdfunding

Het idee ontstond om middels crowdfunding geld bij elkaar te verzamelen om een nieuwe fiets te kunnen aanschaffen. Met de gastvrouwen van ‘Het Plein’ in Den Ooiman is overleg geweest over de aanschaf van de nieuwe fiets. Er is heel wat voorwerk verricht waaronder het maken van een flyer om geïnteresseerden warm te maken deel te nemen aan de crowdfunding. “Iedere Doetinchemmer kent Den Ooiman en bijna iedere Doetinchemmer heeft wel een bekende in Den Ooiman gehad, dat geldt voor mensen uit de hele regio. Dat moest dus goed komen dachten wij,” legt De Wit uit.

Roelof de Wit was blij met de hand- en spandiensten van Henk Garretsen, bekenden van elkaar. Vorig jaar augustus is gestart met de acties, eind van dat jaar was het gewenste geldbedrag compleet. “We hebben veel instanties aangeschreven. Er kwam voldoende geld binnen voor een hele simpele basisfiets, maar we wilden iets extra’s. Daarvoor moest nog een behoorlijk bedrag bijkomen. We hebben contact gezocht met de Rotaryclub, zij hebben het laatste bedrag geschonken, daar zijn we heel dankbaar voor. Achterhoek-Comfort, onder andere leverancier van rolstoelen en rollators, heeft de fiets bij Van Raam in Varsseveld besteld en zonder winstoogmerk aan ons geleverd. Zonder alle hulp hadden we het nooit voor elkaar gekregen,” vertelt De Wit.

Vorige week donderdag is de fiets overhandigd. Brigitte van Zanten, gastvrouw bij Den Ooiman, was daar getuige van. “We zijn er superblij mee. De oude fiets had zijn beste tijd gehad. Hartstikke fijn dat Roelof die actie heeft opgestart. Mensen kunnen de duofiets bij ons reserveren.”

Inmiddels heeft Roelof de Wit met zijn vader Chris de eerste rit gemaakt op de fiets met trapondersteuning. “Het is een superfijne fiets. Geweldig hoe mijn vader glunderde en genoot. Daar doe je het voor. Door de dubbele accu kun je wel een hele dag op pad. Hopelijk beleeft iedereen er heel veel plezier aan.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier