Marion Pieters van het 50+ Ontmoetingspunt in de aangepaste ruimte van 't Brewinc (foto Roel Kleinpenning)
Marion Pieters van het 50+ Ontmoetingspunt in de aangepaste ruimte van 't Brewinc (foto Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Meebewegen met wat zich aandient’

Algemeen

Doetinchem - Nederland start op, dat geldt ook voor de culturele instellingen. Theaters, bioscopen, concertzalen, maar ook muziekscholen en musea hebben de deuren weer geopend. Wel met de nodige maatregelen uiteraard, maar dat was geen verrassing. “We moeten creatief nadenken.”

door Hans Hissink

Niemand is tijdens het coronatijdperk aan een sluiting of gedeeltelijke sluiting ontsnapt, ook de vele culturele instellingen niet. “Het was een heftig besluit om de deuren dicht te moeten doen,” vertelt Henk Lubberdink, directeur van Muziekschool Oost -Gelderland. “Binnen drie weken na de sluiting konden we een compleet online lessenpakket aanbieden.” Om leerlingen weer van dienst te kunnen zijn, moest er wel één en ander gebeuren in de muziekschool. “In de leslokalen zijn plexiglas schermen geplaatst en meer lessenaars om de afstanden te kunnen waarborgen. Voor de individuele lessen is dat goed te doen. Vanaf 1 juli zijn de regels nog meer versoepeld waardoor orkesten, ensembles en bandjes weer kunnen repeteren en de musicalgroepen weer zijn gestart. Knelpunten zijn de grote orkesten en ensembles. Onder meer het grote symfonieorkest kan nog niet compleet oefenen. Blazers moeten bijvoorbeeld twee meter uit elkaar staan, dat past niet in de zalen. Daarom oefenen deze grote groepen op verschillende locaties.”

Sociale aspect

Het Stadsmuseum in Doetinchem sloot vrijdag 13 maart acuut de deuren. Directeur Esther Ruesen keek vooral naar de sociale gevolgen. “Je bent bezig met de vele maatregelen en noodfondsen, maar het menselijk aspect is veel belangrijker. Ik vroeg me af wat de sluiting zou betekenen voor de bijna 70 vrijwilligers van het Stadsmuseum. Met een zelfgemaakt hart van papier, met een persoonlijke boodschap erop, heb ik iedereen letterlijk een hart onder de riem gestoken.” Met de versoepeling in het vooruitzicht begonnen ook de voorbereidingen voor de opening van het Stadsmuseum. “Met zeven collega directeuren van kleine musea hebben we regelmatig online overleg om ideeën te bundelen met de nieuwe situatie in het vooruitzicht. We kunnen weer mensen blij maken en beginnen met de voorbereiding voor de grensoverschrijdende tentoonstelling ‘75 jaar vrijheid van kunst’ die 22 september opent.” Het Stadsmuseum is in juli en augustus op donderdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Voorzichtig weer begonnen

De activiteiten in het 50+ Ontmoetingspunt in ’t Brewinc moesten noodgedwongen gestopt worden. “De 2.000 bezoekers die wij maandelijks ontvangen vonden dat uiteraard heel jammer. 8 juni zijn we weer open gegaan voor een kopje koffie en nu zijn heel voorzichtig weer wat activiteiten begonnen zoals het quilten, mendala en het maken van kaarten. We kijken constant hoe we zo veilig mogelijk steeds meer dingen kunnen opstarten,” legt Marion Pieters van het seniorenontmoetingspunt uit. Het 50+ Ontmoetingspunt is maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend en op dinsdagmiddag.

Iedereen hoopt heel langzaam op een weer redelijk normale situatie. “Tot die tijd moeten we creatief zijn en denken in oplossingen,” geeft Henk Lubberdink van de Muziekschool aan. “Verder bewegen we mee met dát wat zich aandient,” voegt Esther Ruesen toe.

Er werd met een sociale blik gekeken naar de gedwongen sluiting. “Veel vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Daar heb ik me best zorgen om gemaakt,” vertelt Esther Ruesen van het Stadsmuseum. Marion Pieters van het Seniorenontmoetingspunt herkent dat. “De vrijwilligers die de activiteiten begeleiden, hebben contact met hun groep gehouden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant